Magyar fejlesztésű okosóra mentheti meg a szívinfarktustól

MAP Health Watch
MAP Health Watchatch
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint 10 nap alatt zsebelt be közösségi finanszírozással 30 ezer dollárt az egészségügyi okosóra. Egy olyan modern eszközről van szó, amely öt orvosi minőségű érzékelőt tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A MAP Health Watch, egy olyan egészségi állapotra koncentráló okosóra, ami több funkciót is magában foglal: folyamatosan monitorozza a viselője meghatározott életfunkcióit és automatikusan riaszt, ha a számítógép által fogadott adatok alapján valami probléma merül fel. Itt már külön jelzésre sincs szükség a felhasználótól, a szoftver elemzi a befutó adatokat, a tartózkodási helyről GPS jelet küld a telefon és egy saját csapat kezeli a krízishelyzeteket.

A névadásnál (MAP) a measure, analyze, predict angol kifejezések kezdőbetűit használták fel, ugyanis ez az okosóra mér, elemez és előrejelez.

A csuklón való viselés végett, a legújabb generációs érzékelőket használjuk a készülékben, így is szűrve az adatok un. "zajosodását". Sok hónapos tesztelés eredményeként, elmondhatjuk: elégedettek vagyunk a rendelkezésre álló adatok minőségével"- magyarázza Steedruber Gabriella, a rojekt tagja.

Az öt legmodernebb szenzor mellett a MAP Health Watch tervezésénél figyeltek a részletekre

- egy stílusos, több színben elérhető mindennapi viselésre alkalmas óra lett megalkotva. Cél, hogy az ügyfeleik boldogan viseljék az órát egész nap, az éjszakát is beleértve. Így a design és a kényelem nagyon fontos szempont volt a tervezés során.

Az MAP legfontosabb tulajdonságai

  • legalább 24 órán át biztosan kibírja egy feltöltéssel,
  • praktikus a hétköznapokhoz, mert víz- és ütésálló,
  • a figyelmeztetésekhez rezgőmotorral van felszerelve,
  • jól látható, 1,2 colos AMOLED kijelzővel rendelkezik
  • az egészségügyi távfelügyelet is része.

Családi csomagban is rendelhető lesz

A MAP piaci ára 450 dollár körül várható, az előrendelési fázisban pedig mindössze 195 dolláros áron lehet hozzájutni. A termék árán felül a 20 dolláros szállítási költséggel kell még kalkulálni, így végül 57 ezer forintra jöhet ki.

Ez az ár már magában foglalja az orvosi felügyeleti szolgáltatás 6 havi díját is.

Vannak különböző kombinációs lehetőségek, hogy még jobb áron juthassunk hozzá: 4 óra együttes megrendelése esetén a családi csomag 1100 dollárba, vagyis 290 ezer forintba kerül a szállítással együtt, amely már tartalmazza a 3-3 havi felügyeleti díjat is. Az orvosi felügyelet, az egészségügyi riasztási szolgáltatás további díja havonta 8000 forintért lesz előfizethető.

MAP Forrás: Origo

Elemzéssel jelzi, ha baj lehet

A MAP Health Watch jelenleg nagy valószínűséggel képes előrejelezni az infarktust, az ischemiás stroke kockázati növekedését, a szívritmuszavart, a dehidratációt és elektrolitháztartás-zavart, az elesést vagy közlekedési balesetet bekövetkeztét és a lázas állapottal járó fertőzéseket. A fejlesztők ígérete szerint a következő fázisban a MAP már képes lesz az epilepsziás rohamok előrejelzésére, az allergiás és asztmás tünetek észlelésére és az alvási rendellenességek kiszűrésére.

Magyar fejlesztőkkel készül

A fejlesztői csapat orvosokból és mérnökökből áll, köztük a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakembereit egyaránt megtaláljuk. Az orvosi felügyelet csak néhány országban lesz egyelőre elérhető, de az Egyesült Államok mellett természetesen Magyarországon is igénybe lehet venni.

Magyar fejlesztők a MAP Health Watch mögött. Forrás: Origo

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!