Sikeresen tesztelték a fogbeültető robotot

fogbeültetés fogászat robot
Két 3D-ben nyomtatott fogat ültetett be a páciens állkapcsaiba a robot
Vágólapra másolva!
Pár éven belül új játékszerrel bővülhet a fogorvosok repertoárja.
Vágólapra másolva!

Miért pont a fogorvosokat kerülné el messziről a robotizálás? A South China Morning Post beszámolója alapján Kínában pár napja sikeresen teszteltek egy fogbeültető robotot, a páciens állkapcsaiba két 3D-ben nyomtatott műfogat rögzítettek vele. A beavatkozás körülbelül egy órát vett igénybe, részben mivel az orvosoknak még nem volt tapasztalatuk a technológiával. Az eszközt a kínai Negyedik Katonai Kórház és a Beihang Egyetem fejlesztették ki, négy évnyi munka van az eszközben.

Két 3D-ben nyomtatott fogat ültetett be a páciens állkapcsaiba a robot Forrás: South China Morning Post

A robot karját sejthetően nem egy játékkonzol gamepadjével irányítja a fogorvos. A beavatkozás első lépése a tervezés, amely során az orvos betölti a robot vezérlőszoftverébe a páciens 3D-ben feltérképezett állkapcsait, majd lépésenként beprogramozza az eszközt beültetés végrehajtására. Ettől függetlenül a fúrót mindig az orvos hozza működésbe, miután a kapott szenzoros információk alapján meggyőződött a fúrószár megfelelő pozíciójáról.

A videón nem a kínai eszköz, hanem a rivális Yomi működése látható

A készítők szerint nagy szükség van a robotra, hiszen még a jól képzett, tapasztalt, és a munkájukra adó fogorvosok számára is nagyon nehéz munka a fogbeültetés. Rendkívül szűk helyen kell dolgozniuk, nem is látnak rendesen, de mégis rendkívül precíznek kell lenniük, így sajnos nagyon könnyen hibázhatnak. Kínában még súlyosbítja a helyzetet, hogy az ország jó néhány területén szinte krónikus hiány van a fogorvosokból, a remények szerint a robot bevetése enyhít majd a gondon.

Végül megemlítendő, hogy idén márciusban a rivális Yomi robot már forgalmazási engedélyt kapott az Egyesült Államokban.

Nem világos, hogy a robotos fogbeültetés mikorra terjedhet el a fogászati rendelőkben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!