Pénz helyett meztelen fotókat kér a zsarolóvírus

nransom zsarolóvírus ransomware
Elég nehéz komolyan venni az nRansom zsarolóvírust
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem világos, hogy mennyire vehető komolyan a kártevő.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt körülbelül két évben új kártevőtípus vált népszerűvé az internetes bűnözők körében: a zsarolóvírusok titkosítják a számítógépek háttértárain lévő egyes állományokat, majd BitCoinban vagy egyéb kriptopénzben váltságdíjat kérnek a dekódolásukért.

Elég nehéz komolyan venni az nRansom zsarolóvírust Forrás: Malware Hunter Team / Twitter

Mostanra meglehetősen egyszerűvé vált a zsarolóvírusok készítése, némi utánajárás után a sötét weben bárki vásárolhat egy előre elkészített „Én kicsi zsarolóvírusom" kezdőszettet. Csak ki kell találni egy nevet a ransomware-nek, testre kell szabni a megjelenített szöveget és pár paramétert, majd indulhat is a terjesztése.

Ennek fényében nem meglepő, hogy most feltűnt az első pénz helyett meztelen fotókat kérő ransomware.

Egyelőre nem világos, hogy mennyire vehető komolyan a Malware Hunter Team (via Motherboard) által felfedezett nRansom, vagy legalábbis a prezentációja alapján pont úgy néz ki, mintha egy pubertáskorú tini készítette volna. További erre utaló jel, hogy a meztelen képeket a ProtonMail szolgáltatónál létrehozott e-mail postafiókba kell küldeni, amit feltehetően gyorsan fel fognak majd függeszteni az üzemeltetők, ha még nem tették volna meg.

A szöveg szerint a fotók megérkezése után ellenőrzik, hogy azok nem az internetről letöltött kamu képek-e. Ezután kiküldik a számítógép feloldására használható feloldókódot, és

eladják a meztelen fotókat a sötét weben.

Akit ez az őszinte vallomás sem tántorít vissza a meztelen képek küldözgetésétől, azt semmi sem fogja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!