Megveheti a HTC jókora részét a Google

htc desire 10 pro mediatek ujjlenyomat-olvasó kamera
HTC Desire 10 Pro
Vágólapra másolva!
Holnap felfüggeszti a részvényeivel való kereskedést a mobilgyártó.
Vágólapra másolva!

A tajvani Commercial Times még szeptember elején adta hírül, hogy az információi alapján a HTC és a Google tárgyalásokat folytatnak a mobilgyártó teljes vagy részleges felvásárlásáról. Az eladási szándék egyáltalán nem lenne meglepő, hiszen a HTC évek óta még a legcsekélyebb negyedéves profitért is vért izzad. A részvényárfolyama 2011 áprilisában tetőzött, azóta 90 százalékkal csökkent.

Forrás: HTC

A HTC most közhírré tétette, hogy valamiféle jelentős bejelentés miatt a holnapi napon felfüggeszti a részvényeivel való kereskedést. Mondani sem kell, hogy ez rendkívül szokatlan lépés: vagy nagyon jót, vagy nagyon rosszat jelent.

A valahogy mindig jól értesült Evan Blass most megerősítette a Commercial Times beszámolóját:

információi szerint a Google fel fogja vásárolni a HTC egyes hardverfejlesztéssel foglalkozó részeit,

de nem az egészet, és a brand sem érdekli a vevőt.

A cég maradéka valószínűleg egy a Google-től teljesen különálló vállalkozás maradhat, amely HTC márkanevű eszközöket dobhat piacra. Könnyen elképzelhető, hogy a Vive termékekre kíván majd fókuszálni.

A Google általi felvásárlás olyan szempontból furcsa lépés, hogy a keresőcég 2012 májusa és 2014 októbere között a Motorola Mobility-t is birtokolta, majd mivel nem tudott mit kezdeni a leánycég mobilgyártó részlegével, így eladta azt a Lenovónak. Igaz: az akvizíció során szerzett szabadalmakat, továbbá a Motorola kutatási és fejlesztési részlegének egy részét megtartotta.

A motorolás kaland óta persze sok víz lefolyt a Dunán: a Google jelentősen kibővítette a fogyasztóknak szánt hardveres termékportfólióját, a HTC munkatársainak tapasztalata pedig sokat segíthet a jövőbeli termékek tervezése és gyártása során.

További érdekesség, hogy a Google és a HTC már az Android első babalépései óta elég közel állnak egymáshoz: a HTC tervezte a világ első androidos mobilját (T-Mobile G1), továbbá a Google Nexus One telefont és a Google Nexus 9 táblagépet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!