Vágólapra másolva!
A közlekedésügyi miniszter szerint enélkül is épp elég nagy a munkanélküliség.
Vágólapra másolva!

A Tesla és a Google után egyre több autógyártó és techcég kezdte meg az önvezető autóinak, vagy önvezető autókba szánt vezérlőtechnológiájának közúti tesztelését. Az óriási felhajtás ellenére úgy tűnik, hogy a világ egyik legnagyobb országa egyelőre kifejezetten ellenséges a technológiával szemben, ami üzleti problémát jelenthet a kérdéses cégeknek.

Forrás: Daróczi Szilárd

A Hindustan Times (via Engadget) beszámolója alapján India közlekedésügyi minisztere tegnap egyértelművé tette, hogy az ország útjait a belátható jövőben biztosan nem koptathatják majd az önvezető autók, nem fogják engedélyezni a technológia használatát.

Nitin Gadkari a munkanélküliséggel indokolta a döntést. Állítása szerint önvezető autók csak tovább súlyosbítanák India munkanélküliségi problémáját, elvennék a sofőrök munkáját.

Ez részben érthető, ugyanis a statisztikák alapján az indiai családok 77 százalékában nincs rendszeres kereső, 67 százalékuk pedig havi 10 ezer rúpiánál (durván 41 ezer forintnál) kevesebb pénzből él. A lakosság jókora része alkalmi munkákból kénytelen eltartani a családját.

Papíron jól mutat az ország 3,7 százalékos munkanélkülisége, azonban ebbe csak azok tartoznak bele, akik az elmúlt egy év során nem dolgoztak le összesen 30 napot. Amennyiben fél évre terjesztjük ki a szükséges periódust, akkor máris 5 százalékra ugrik a munkanélküliségi ráta. A felmérések szerint az indiaiak 61 százaléka nem tud egy egész évet végigdolgozni, azaz az emberek többsége évente minimum egy alkalommal munkanélkülivé válik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!