Tegyen virtuális sétát a Nemzetközi Űrállomáson!

google utcakép nemzetközi űrállomás iss
Vágólapra másolva!
Szokatlan helyen vált elérhetővé a Google Utcakép.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Űrállomás az emberiség egyik legnagyobb jelentőségű eredménye: a Föld felszínétől 330-435 km magasságban kering, 27 600 km/h sebességgel, naponta 15,54 alkalommal „repüli" körbe a bolygónkat. A legénysége maximum hattagú lehet, jelenleg három űrhajós teljesít benne szolgálatot.

Forrás: Google

Az érdeklődők eddig csak fotókon és videókon csodálhatták meg a Nemzetközi Űrállomás belsejét, ami nem igazán adja vissza a térérzetet. Szerencsére a Google megoldotta a problémát, az űrhajósok közreműködésével gyakorlatilag bejárhatóvá tette az űrállomás belsejét, ide kattintva kezdhető meg az állomás belsejének felfedezése.

Nem volt egyszerű feladat a virtuális túra elkészítése. A Google általában autóra felszerelt vagy hátizsákba épített 360 fokos kamerákkal rögzíti az utcaképes fotókat, azonban az űrállomás fedélzetén nincsenek 360 fokos kamerák, a cég szokásos felszerelései pedig akkor sem lettek volna praktikusak, ha sikerült volna azokat feljuttatni az állomásra.

Végül az állomáson már megtalálható tükörreflexes fényképezőgépekkel készítették el a fotókat, a Google ezeket összefűzve alakította 360 fokossá az élményt. Viszont nagy kihívást jelentett, hogy az állomáson komoly hiány van a gravitációból, ami két nagy problémával jár: egyrészt az űrhajósok nem képesek stabilan egy helyben tartani a fényképezőgépet, másrészt pedig a fotókat körülbelül azonos orientációból kell elkészíteni, különben nem lehet azokat szépen összeilleszteni a széleiknél.

A gondot végül gumikötelekkel sikerült megoldani: a kifeszítésükkel létrehozták a vízszintesnek és függőlegesnek kikiáltott síkokat, majd a fényképezőgépet a kötelek mentén mozgatták.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!