Kivégzi a Flash-beépülőt az Adobe

adobe systems épület
SAN JOSE, CA - JANUARY 15: The Adobe logo is displayed on the side of the Adobe Systems headquarters January 15, 2010 in San Jose, California. Adobe Systems has added 20 new wind turbines to their rooftops in an attempt to harness wind energy to help power their offices. Each 30 foot tall aluminum wind turbine is capable of capturing a maximum of 1.2 kilowatts of electricty. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A vállalat bejelentette a széles körben utált plugin halálát.
Vágólapra másolva!

Tavaly szeptember közepén az Adobe közölte, hogy megkezdi a Flash böngészőbeépülő kivezetését a piacról, ugyanis az alternatív webes technológiák folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre kevesebb szükség van a szoftverre. Ugyan ezt nem pedzegette a vállalat, azonban biztonsági szempontból egy totális katasztrófa a Flash, sok évnyi kőkemény munka ellenére a havi rendszerességgel kiadott biztonsági frissítései gyakran tucatnál is több kritikus sebezhetőséget szüntetnek meg benne.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az Adobe most bejelentette, hogy már nagyon konkrét tervekkel rendelkezik a beépülő kivezetése kapcsán: 2020 végéig elérhető és támogatott marad, ám utána vége a dalnak, azaz

a Flash ténylegesen megszűnik.

Az Adobe bejelentésével párhuzamosan a Microsoft is közölte a beépülővel kapcsolatos kivezetési ütemtervét. Az Edge böngészőt használók idén és jövőre egyre több alkalommal találkozhatnak majd a Flash bekapcsolására rákérdező üzenetekkel, majd 2019-ben a vállalat az Internet Explorer és Edge böngészőkben is ki fogja alapértelmezetten kapcsolni a plugint. Végül a rákövetkező évben teljesen megszűnik majd a Flash futtatásának lehetősége a böngészőiben.

A rivális böngészőfejlesztők már megkezdték az Adobe Flash kivezetését, alapértelmezett beállítások mellett az Internet Explorer – Microsoft Edge – Firefox hármason kívül egyetlen böngésző sem hajlandó külön felhasználói jóváhagyás nélkül elindítani azt. A jövő hónaptól kezdve a Firefox is kihátrál a plugin mögül, abban is külön kell majd engedélyezni a futtatását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!