Ujjlenyomattal is lehetővé tenné a segélyhívás indítását az Apple

touch id ujjlenyomat azonosító home gomb apple iphone biometrikus azonosítás
A Touch ID segítene a tolvajok lebuktatásában
Vágólapra másolva!
Hasznos és ötletes a vállalat nemrég beadott szabadalmi kérvénye.
Vágólapra másolva!

A bekapcsolt állapotban lévő mobilokkal bármikor indítható segélyhívás: a 112 tárcsázásához nem csak hogy SIM-kártyának nem kell lennie a készülékekben, de még a képernyőzárolásukat sem kötelező feloldani. A gyártók persze próbálják megakadályozni a segélyhívások akaratlan kezdeményezését, ám az emiatt beiktatott lépéseknek köszönhetően vészhelyzetben is nehezebb a hívás indítása.

Apple Touch ID Forrás: Apple

Ez mindenképp rossz hír, egyes esetekben a segélyhívást indítani próbálóknak nincs feltétlenül erejük vagy lehetőségük a védelem kikerülésével babrálni.

Az Apple által nemrég benyújtott szabadalmi kérelem az ujjlenyomat-olvasó használatával tenné lehetővé a segélyhívások indítását. Többféle konkrét elképzelést is vázoltak benne a cég munkatársai, hogy miként lehetne például a különböző ujjak lenyomataival, az ujj mintás mozgatásával, vagy éppen nyomásra épülő gesztusokkal tárcsázni a segélyhívót.

Idővel kiderül, hogy az Apple vajon megkapja-e a szabadalmat, ám ha igen, akkor remélhetően nem próbál majd licencdíjat kisajtolni a rivális mobilgyártókból a használati jogáért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!