Már a WiFinél is többre képes a Bluetooth

Jabra Sport Coach vezeték nélküli Bluetooth fülhallgató
Jabra Sport Coach vezeték nélküli fülhallgató
Vágólapra másolva!
Kütyük ezrei is képesek lesznek egyetlen hálózatba összecsatlakozni.
Vágólapra másolva!

Régóta várt bejelentést tett a napokban a Bluetooth szabvány fejlesztéséért felelős Bluetooth Special Interest Group, a csoport ugyanis véglegesítette a kommunikációs technológia mesh networking kiterjesztését. Ez azt jelenti, hogy az újdonságot támogató Bluetooth-os kütyük képesek „pókhálószerű" struktúrában egy komplett kommunikációs hálózatot alkotni.

Jabra Sport Coach vezeték nélküli fülhallgató Forrás: Jabra

A Bluetooth technológiát annak idején arra találták ki, hogy két eszköz képes legyen közvetlenül egymáshoz csatlakozni, így például át lehessen küldeni egy állományt az egyik telefonról a másik telefonra, vagy éppen a telefonon lejátszott zene kiküldhető legyen egy headsetre. Később bemutatkozott a következő nagy újdonság, amelynek köszönhetően – a WiFi után szabadon – a Bluetooth is képessé vált arra, hogy egy routerként funkcionáló központi eszközről sok másik kütyüre sugározzon információt.

A most bejelentett mesh connectionnel lehetővé vált, hogy az összecsatlakozott Bluetooth eszközök egy saját hálózatot hozzanak létre; akár több ezer eszköz is alkothat egyetlen hálózatot.

A hálózatot alkotó kütyük közvetlenül rácsatlakozhatnak a hatótávolságukban belül lévő összes másik eszközre, majd azokon keresztül elérhetik a normál hatótávolságukon ugyan kívül eső, de a hálózatra felkapcsolódott eszközöket.

Jó hír, hogy a mesh connection elméletileg bármely Bluetooth 4.0 LE (vagy újabb) szabványú hardverrel megoldható, csak szoftverfrissítésre van szükség. A Bluetooth SIG szerint a technológia elsőként az okos világítórendszerekben, továbbá az ipari vezérlőrendszerekben bukkanhat fel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!