Hamarosan 64 bites kiadásra frissül a Firefox

mozilla firefox
A man walks past a poster of Mozilla Firefox on February 27, 2013 at the Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, in Barcelona. The European Union warned member states on February 26 to free up the airwaves for new, super-fast fourth generation mobile networks and threatened legal action against those that deliberately block the process. AFP PHOTO/JOSEP LAGO / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A felhasználók többsége megfelelő PC-vel rendelkezik a futtatásához.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen későn vált elérhetővé Windowson a 64 bites Firefox, a stabil böngészőre vágyók egészen 2015 decemberéig csak a 32 bites változatot tölthették le az alkalmazásból. Hamarosan radikálisan megváltozik a 32-64 bites Firefoxok aránya a felhasználók körében, ugyanis a Mozilla az összes megfelelő számítógéppel rendelkező felhasználót át kívánja állítani a 64 bites kiadásra.

Forrás: AFP/Josep Lago

A 64 bites változat több előnnyel rendelkezik: a sokkal több megcímezhető rendszermemóriának köszönhetően kevésbé valószínű az elérhető memóriából való kifutás, és részben ennek köszönhetően általánosságban véve stabilabbnak és gyorsabbnak is bizonyulhat a böngésző. Emellett a sokkal több elérhető memória biztonsági szempontból is pozitívum, ugyanis nagyobb a mozgásteret ad a memóriacímek véletlenszerű kiosztását végző ASLR-nek; a biztonsági funkció a programhibák kihasználását próbálja nehezebbé tenni a hackerek számára.

A Mozilla szerint a windowsos felhasználóinak 70 százaléka 64 bites Windowst használ, de az nem világos, hogy közülük hányan tértek már át a 64 bites Firefoxra.

A tervek szerint a 64 bites Firefoxra való átállás két lépcsőben történik majd a megfelelő számítógépeken: az augusztus elején érkező Firefox 55 telepítője már alapértelmezetten ezt a kiadást fogja installálni, míg a szeptember végére kiírt Firefox 56-tól a böngésző frissítőprogramja magától elkezdi 64 bitesre cseréli a meglévő 32 bites telepítéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!