Aktívan harcol a terrorista propaganda ellen a Youtube

Jemeni polgárháború - Öngyilkos merénylet
Jemeni polgárháború - Öngyilkos merénylet A pusztítás nyomait nézik jemeniek a hadsereg egyik toborzóirodájánál, a dél-jemeni Ádenben, miután öngyilkos merénylő autóba rejtett pokolgépet robbantott az épületnél sorakozók mellett. A legkevesebb hatvan halálos áldozattal és huszonkilenc sebesülttel járó támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett. Ez a legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadás a jemeni polgárháború kezdete óta / AFP PHOTO / SALEH AL-OBEIDI
Vágólapra másolva!
A szélsőségesek agymosását leleplező videókat kapnak a gyanús kulcsszavakra keresők.
Vágólapra másolva!

A Youtube körülbelül egy hónappal ezelőtt közölte, hogy végre felveszi a harcot a terrorista propagandával szemben. A videomegosztó automatizált módon és szakértők segítségével próbálja felkutatni a naiv érdeklődők agymosására kitalált szélsőséges tartalmakat, majd ezek egy részét törli, a maradék esetében pedig egyértelműen jelzi a nézőknek, hogy potenciálisan rosszindulatú tartalmat tekintenek meg. Ezeknél a videóknál a Youtube letiltja a monetizációt, a hozzászólási lehetőséget, továbbá az ajánlási funkciót is.

Látkép a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet egyik jemeni merénylete után Forrás: AFP/Saleh Al-Obeidi

A Google leánycége most bejelentette, hogy a fentiek mellett már átirányításos módszerrel is próbálja leleplezni az agymosást. Egyelőre csak angol nyelven működik az újdonság, a lényege pedig az, hogy a szélsőséges propaganda kereséséhez használt kulcsszavak esetén a Youtube nem a megszokott keresési találatokat mutatja, hanem a szélsőségesek valódi természetét, szándékait és módszereit bemutató videókat jelenít meg.

A Youtube tájékoztatása szerint a mérnökök folyamatosan dolgoznak azon, hogy a rendszer minél gyorsabban és hatékonyabban tudja azonosítani a szélsőséges propagandát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!