A Windows 10 hamarosan kibabrálhat a zsarolóprogramokkal

Horizontal
A photo taken on May 15, 2017 shows staff monitoring the spread of ransomware cyber-attacks at the Korea Internet and Security Agency (KISA) in Seoul More cyberattacks could be in the pipeline after the global havoc caused by the Wannacry ransomware, a South Korean cybersecurity expert warned May 16 as fingers pointed at the North. More than 200,000 computers in 150 countries were hit by the ransom cyberattack, described as the largest ever of its kind, over the weekend. / AFP PHOTO / YONHAP / YONHAP / REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
Vágólapra másolva!
A következő nagy frissítéstől kezdve extra védelemmel láthatjuk el a mappákat.
Vágólapra másolva!

Szerda este újabb előzetes kaptak a Windows 10 következő nagy frissítését, a Fall Creators Update-et bétatesztelők. A friss buildet bejelentő blogbejegyzés szerint akad benne egy érdekes újítás, amely az állományokat betitkosító zsarolóprogramokkal hivatott kiszúrni, azonban alapértelmezetten ki lesz kapcsolva, a felhasználóknak manuálisan kell majd aktiválniuk és testre szabniuk.

Forrás: AFP/Yonhap

A Windows Defender Security Center alkalmazás felületén testre szabható Controlled Folder Access lényege, hogy a felhasználók védett mappákat állíthatnak be, majd megadhatják, hogy bennük lévő tartalmakban mely alkalmazások végezhetnek módosításokat.

A funkcióval például beállítható, hogy a Dropbox kliensprogram mappájában lévő fájlokat csak a Dropbox alkalmazás módosíthassa.

Amennyiben egy nem engedélyezett alkalmazás próbál módosításokat végezni a könyvtárban, akkor a védelmi funkció ezt automatikusan blokkolni fogja, majd értesítést küld a felhasználónak.

A Controlled Folder Access alapértelmezetten a Dokumentumok, a Képek, a Videók, továbbá az Asztal mappát védi, az aktiválása esetén a kérdéses mappák esetében ki sem lehet kapcsolni a védelmet. A Microsoft szerint a népszerű alkalmazások már alapvetően rajta vannak a funkció fehérlistáján, így a PC hétköznapi használata során nem fog különösebb bosszúságot okozni.

Ugyan az újdonság a Windows Defender Security Center felületén állítható be, de az alternatív vírusirtót használók is igénybe vehetik majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!