Megbízhatóan mérik az okosórák a pulzust

Apple okosóra,
Vágólapra másolva!
Az elégetett kalóriák követésére viszont többé-kevésbé használhatatlanok.
Vágólapra másolva!

Már nem megfizethetetlen luxustermékek az okosórák és a fitneszkarkötők, így egyre több az egészségére adni próbáló fogyasztó támaszkodik a szenzoros adataikra. A Stanford Egyetem kutatócsoportja éppen ezért is megpróbálta kideríteni (via GSMArena), hogy mennyire pontosak a népszerű és ismertebb termékek adatai.

Apple Watch Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A projekt során hét terméket vizsgáltak meg a kutatók (Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn, Samsung Gear S2), méghozzá 60 önkéntes segítségével. Az életkor, fizikai állapot, és rassz tekintetében vegyes csoport 31 nőből és 29 férfiból állt. A tesztalanyok futópad és szobabicikli segítségévével végeztek testmozgást, a viselhető kütyükkel párhuzamosan pedig precíz orvosi műszerek vizsgálták a pulzusukat és energiafelhasználásukat.

A jó hírrel kezdve a Stanford kutatói szerint az összes termék jól teljesített a pulzusmérés során. A kutatók eredetileg 10 százalékban határozták meg a kütyük esetében elfogadható hibahatárt, ezt minden további nélkül hozta az összes termék. Sőt: a hét közül hat darab 5 százalék alatt teljesített, így akár klinikai körülmények között is használhatóak lennének.

A rossz hír, hogy az felhasznált kalóriamennyiség tekintetében az összes termék csúnyán megbukott:

modelltől függően 27-97%-kal tájékoztatták félre a viselőiket.

A kutatás alapján az okoskütyük efféle adataira egyáltalán nem érdemes adni, bár a termékek védelmében elmondható, hogy az elégetett kalóriák számolása nem olyan feladat, ami jelenleg csuklóról nyerhető életjelekből precízen megvalósítható lenne. Inkább az jelenti a problémát, hogy a gyártók ezt nem szeretik kihangsúlyozni a reklámanyagaikban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!