12 ezer dolláros homokóra az Apple formatervezőjétől

marc newson hourglass homokóra hodinkee
Vágólapra másolva!
Ezek után senki sem mondhat egy rossz szót sem az Apple Watch árára.
Vágólapra másolva!

Az Apple sejthetően rengeteg formatervezőt foglalkoztat, a leghíresebb közülük a vállalat reklámfilmjeiben is sokat szereplő Jony Ive. Most a cég újabb munkatársa került rivaldafénybe, bár Apple-féle kütyü helyett egy személyes projekt kapcsán: Marc Newson limitált kiadású homokórát tervezett, összesen 100 darab készül a tárgyból.

The Marc Newson Hourglass Forrás: Hodinkee

A The Marc Newson Hourglass legnagyobb érdekessége, hogy darabja

12 ezer dollárba, azaz olyan 3,3 millió forintba kerül.

Ennek részben technikai magyarázata van: teljesen kézzel készül, a belsejében pedig homokszemek helyett 1,249,996 darab rézbevonatú, rozsdamentes acélgolyó található. A golyók tíz perc alatt peregnek át a tartályok között, a komplett óra olyan másfél kilogrammot nyom.

Természetesen ez csak az egyik fele a történetnek, jókora részt pusztán azért kerül egy fapados új kisautó árába az óra, mert van egy olyan szűk közönség, amelynek el lehet adni ennyiért.

Végső soron nem egy a hétköznapok során praktikus tárgy létrehozása volt a cél, művészeti projekt volt a homokóra tervezése. A maga módján valóban egyedülálló, legmagasabb minőségű kézműves mestermunkával készült tárgyról van szó, ám a kezdeményezés üzleti aspektusát megismerve nehéznek bizonyulhat visszafojtani a cinikus kommentárt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!