Átalakítja és megritkítja a mobilkínálatát a Sony

sony xperia modell
A Sri Lankan model displays Sony's "Xperia Z2" waterproof smartphone during its launch ceremony in Colombo on July 22, 2014. The "Xperia Z2" smartphone is priced at Sri Lanka rupees (LKR) 105,999. AFP PHOTO/ Ishara S.KODIKARA
Vágólapra másolva!
Befejezi a felső-középkategóriás telefonok gyártását a vállalat.
Vágólapra másolva!

A Sony Mobile most már évek óta stabilan minimum korrekt okostelefonokat gyárt, azonban a HTC-hez hasonlóan a nemzetközi piacon valahogy nem igazán sikerül elérnie a fogyasztók ingerküszöbét. Ennek következményeként a vállalat most a befektetői napján bejelentette, hogy átalakítja és megritkítja a készülékkínálatát.

Sony Xperia Z2 Forrás: AFP/Ishara S.Kodikara

A tavalyi évben a Sony három nagy kategóriába sorolta az androidos telefonjait: csúcsmobilok, prémium színvonalú modellek, továbbá középkategóriás készülékek. A három kategória közül a prémium színvonal tűnik el, ami azt jelenti, hogy nem kap közvetlen utódot az Xperia X és az Xperia X Compact.

2017-ben megszűnik a Sony prémium színvonalú modellkínálata, csak csúcskészülékeket és középkategóriás modelleket gyárt majd a cég Forrás: XperiaBlog

A Sony kimutatása alapján Japánon kívül a csúcsmobilok és a prémium színvonalú modellek is rosszul fogytak, az elvárt értékesítési mennyiségeik ilyen sorrendben csak 60 és 31 százalékban valósultak meg. Az összesített globális statisztikákat Japán húzta fel, a vállalat hazájában a csúcsmobilok esetében az elvárt mennyiség 104 százaléka, míg a prémium színvonalúaknál az elvárt mennyiség 85 százaléka fogyott.

Rosszul teljesítettek a nemzetközi piacon a Sony 2016-os okostelefonjai Forrás: Origo

Egyelőre nem világos, hogy a középkategóriás készülékeket mennyire fogja érinteni a termékkínálat átrendezése. A felső prezentációs dián két érdekesség is látható: egyrészt a Sony idén még két modellel kívánja bővíteni a csúcsmobilos szegmenst, továbbá a középkategóriás részben nincs E-szériás készülék. Elképzelhető, hogy elbúcsúzik a gyártó legolcsóbb mobilcsaládja is, ezt hírünk írásáig nem erősítette meg vagy cáfolta a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!