Ingyen is feloldhatóak lehetnek a Windows 10 S korlátozásai

microsoft surface laptop,windows 10 s,notebook,
Microsoft Surface Laptop
Vágólapra másolva!
A kisegítő lehetőségeket használóknak nem kell fizetniük a Pro kiadásra váltásért.
Vágólapra másolva!

Május elején bemutatkozott a Windows 10 legújabb kiadása. A Windows 10 S-t oktatási környezetben való használatra tervezte a Microsoft, azonban egyes asztali számítógépekre és laptopokra előtelepítve a fogyasztói piacon is elérhető lesz.

A Microsoft Surface Laptop is Windows 10 S-sel előtelepítve kerül piacra Forrás: Microsoft

A Windows 10 S kétféle módon különbözik a normál Windows 10-től: egyrészt csak a Windows Áruházból telepíthetőek rá alkalmazások, másrészt pedig az alapértelmezett böngészője kizárólag a Microsoft Edge lehet. Elméletben alternatív böngészők is installálhatóak lehetnek a rendszerre, azonban ehhez a készítőiknek nem csak a Windows Áruházba kell feltölteniük azokat, de le kell cserélniük a szoftverükben használt böngészőmotort a Microsoft Edge-ben lévőre. Ennek következtében erősen kérdéses, hogy például a Google Chrome vagy Mozilla Firefox telepíthető lesz-e valaha a Windows Áruházból.

Forrás: Origo

A Microsoft idejekorán tisztázta, hogy a Windows 10 S-es számítógépek megkötéseit valamilyen okból nem kedvelő felhasználók és intézmények képesek lesznek átállni a Windows 10 Pro használatára az eszközeiken. Az intézmények bizonyos feltételek teljesülése esetén ingyen átállíthatják majd a számítógépeiket a megkötések nélküli Pro kiadásra, rosszabb esetben viszont gépenként 49 dollárért Windows 10 Pro licencet kell majd vásárolniuk a Windows Áruházban.

Eddig arról szólt a fáma, hogy a fogyasztói piacon Windows 10 S-es számítógépet vásárolt ügyfeleknek csak az utóbbi lehetőség áll majd a rendelkezésükre. A Microsoft most elárulta, hogy mégis lesz egy kivétel a szabály alól:

a kisegítő lehetőségekre szoruló felhasználók ingyen frissíthetnek majd a Windows 10 Pro kiadásra.

Emögött az a ráció, hogy a kérdéses felhasználók olyan szoftverek használatára szorulhatnak, amelyek nem érhetőek el magában a Windowsban, és nem telepíthetőek a Windows Áruházból.

Ez nem az első eset, hogy a Microsoft kiskaput biztosít a kisegítő lehetőségekre szorulók számára, a Windows 7 / 8.x operációs rendszereket használók ugyanis továbbra is ingyen frissíthetnek a Windows 10-re.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!