Méhkasba nyúlhat a Windows 10 S-sel a Microsoft

microsoft, surface, windows 10, diák, student, laptop, notebook
Vágólapra másolva!
Nem lehet megváltoztatni a rendszer alapértelmezett keresőjét és böngészőjét.
Vágólapra másolva!

A Microsoft kedden leleplezte a kimondottan diákoknak szánt Windows 10 S operációs rendszert. A normál Windows 10-hez képest az új kiadás néhány megkötésnek köszönhetően egyrészt biztonságosabban használható, másrészt pedig általánosságban véve könnyebben üzemeltethető. Mindkét szempont nagyon fontos az iskolák számára.

Forrás: Microsoft

A bejelentés után a Microsoft webhelyének jóvoltából kiderült, hogy akad egy potenciálisan komoly probléma a Windows 10 S-sel, ugyanis nem lehet megváltoztatni az alapértelmezetten beállított keresőmotorját és böngészőjét.

Előbbi fixen a Bing, utóbbi pedig fixen az Edge.

Alternatív böngészőt ugyan telepíthetnek majd a Windows Áruházból a rendszergazdák vagy a diákok, de nem tehetik azt alapértelmezetté.

Hírünk írásáig a Microsoft nem fűzött kommentárt a döntéshez, azonban a lépéssel méhkasba nyúlhat a vállalat. Egyelőre csak negatív sajtóvisszhangot keltett az elképzelés, de nem lepődnénk meg, ha előbb-utóbb versenyügyi vizsgálatokat is kilátásba helyeznének a hatóságok, már amennyiben a vállalat nem hajlandó önszántából változtatni a jelenlegi tervén.

Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy az EU ennél kevesebbért is alaposan összeveszett annak idején a Microsofttal, így a vállalat 2010 márciusa és 2014 decembere közt

kénytelen volt az Internet Explorer riválisait reklámozó böngészőválasztó képernyőt megjeleníteni a Windowsban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!