Egységes uniós fellépés jöhet az online gyűlöletbeszéd ellen

facebook kéretlen tartalom gyűlöletbeszéd jelentés
A legtöbb közösségi oldalon lehetőség van jelenteni a nem oda illő tartalmakat
Vágólapra másolva!
Gyűlöletbeszéd, álhírek, szerzői jogsértés, illegális pornográfia, tagokat toborzó terroristacsoportok – egyre nagyobb fejfájást okoz az európai politikusok és rendfenntartók számára a közösségi média szabados működése.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Facebook, a Twitter, a Youtube és a Microsoft képviselői még tavaly aláírtak egy EU által kidolgozott együttműködési nyilatkozatot, miszerint

a bejelentést követő 24 órán belül eltávolítják a felületeiken keresztül megosztott illegális tartalmakat,

azonban a politikusok elégedetlenek az eredményekkel.

A legtöbb közösségi oldalon lehetőség van jelenteni a nem oda illő tartalmakat Forrás: Origo

A Reuters értesülései szerint az Európai Bizottságnak több problémája is van a jelenlegi rendszerrel. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a közösségi webhelyek eltérő módon dolgozzák fel a bejelentéseket, különböző szabályrendszerek alapján próbálják megítélni, hogy jogos-e a tartalomtörlési igény. Az illegális tartalmakkal szembeni intézkedéseik nem elég szervezettek és módszeresek, részben emiatt pedig bizonyos típusú tartalmakat nem törölgetnek elég gyorsan.

Például a terrorista propaganda állítólagos terjesztése miatt tett bejelentésekre mindig rendkívül gyorsan kellene reagálniuk,

nem probléma, ha emiatt csúszik egy kicsit a szerzői jogokat potenciálisan sértő bejegyzések kivizsgálása.

A beszámoló alapján az Európai Bizottság illetékesei jelenleg azon dolgoznak, hogy miként lehetne törvényi szabályozásokon vagy egyéb megállapodásokon keresztül megszüntetni az eltávolítási kérelmekkel kapcsolatos jogi töredezettséget és bizonytalanságot, egységessé és hatékonyabbá tenni a webhelyek eltávolítási folyamatait.

A tervek szerint az év végén készülhet el az Európai Bizottság problémamegoldási javaslata.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!