Dél-Korea éveken belül leszámolhat az aprópénzzel

apró. aprópénz, érme
Vágólapra másolva!
Kevesen szeretnek aprópénzzel bajlódni, ráadásul az érmék előállítása is költséges.
Vágólapra másolva!

Ettől függetlenül pénzérmék nélkül egyelőre szinte sehol sem képzelhető el az élet, hiába növekszik folyamatosan a bankkártyákat elfogadó üzletek száma, terjednek PIN-kód megadását sem feltétlenül igénylő, szuper gyors érintés nélküli fizetési módszerek.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a pénzérméket elsőként kivezető társadalom a technikai fejlettség tekintetében élen járó dél-koreai lehet.

Az ország jegybankja a héten előremutató kísérleti projekttel rukkolt elő, amely keretében a megfelelő üzletekben készpénzzel vásárlóknak lehetőségük lesz prepaid kártyára kérniük a visszajárót, ezzel elkerülve az érmékkel való bajlódást. A prepaid kártyákkal a vásárlók természetesen fizethetnek is a boltokban, igény esetén pedig átutaltathatják a kártyájukon felhalmozott aprót a bankszámlájukra.

Pontosan így tárolják sokan, ezért is nincs rá szükség. Forrás: Origo

A rendszert folyamatosan fejlesztik a jegybanknál, a tervek szerint a vásárlók jövőre már közvetlenül a bankszámlájukra is utaltathatják a visszajárót, nem lesz kötelező először a prepaid kártyájukon jóváírni az aprót. A jegybank reményei szerint

2020-ra talán sikerülhet teljesen megszabadulni az érméktől,

bár ez még a dél-koreai viszonyokhoz mérten is egy bevallottan ambiciózus célkitűzés.

A jegybank által pár hónapja végzett közvélemény-kutatás szerint a dél-koreaiak fele támogatja a pénzérmék forgalomból való teljes kivonását, bő 60 százalékuk pedig már egyáltalán nem hord magánál érméket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!