Ronda kis 3310-essel tért vissza a Nokia

Nokia 3310, MWC
Barcelona, 2017. február 26. Arto Nummela, a Nokia készülékeket forgalmazó HMD Global finn vállalat vezérigazgatója bemutatja az újra piacra dobott Nokia 3310-es mobiltelefon modellt a barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) című mobil távközlési kiállítás és vásár előestéjén Barcelonában 2017. február 26-án. A harmadik alkalommal rendezett nemzetközi konferencia idén február 27. és március 2. között várja a látogatókat. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Vágólapra másolva!
Arra tippeltünk, hogy a Mobil Világkongresszus egyik legizgalmasabb előadását a Nokia tartja majd, ám csalódnunk kellett. Középkategóriás, olcsó mobilokat és egy újragondolt, de meglehetősen ronda 3310-est mutatott a cég. A 3310-es kivehető aksija 1200 milliamperórás lesz, ami 22,1 óra beszélgetési időt, és 31 napos készenléti időt ígér. Az újragondolt nosztalgiát mindössze 49 dollárért (kb. 14 ezer forint) vásárolhatjuk meg, négyféle színben: piros, sárga, sötétkék és szürke árnyalatokban.
Vágólapra másolva!

A Nokia egykor a világ vezető mobilgyártója volt, ám az okostelefonok korában nem sikerült megállnia a helyét a hányavetett sorsú márkának. Időközben a Microsoft tette rá a kezét, majd ők is túladtak rajta. Azóta a HMD Global kezében van a brand, a terv pedig, hogy ismét a top gyártók közé küzdhesse fel magát a Nokia.

A barcelonai Mobil Világkongresszus nulladik napján az HMD Global is színpadra vonult, és bemutatta, mivel bővül a Nokia-paletta.

Nokia 6 Forrás: HMB Global - Nokia

A prezentáció a Nokia 6-tal indult, ami már év elején megjelent, ám kizárólag csak Kínában. A mobilra 1,3 millió előrendelést adtak le négy nap alatt, a tulajdonosok 74 százaléka pedig az új generáció tagja, akiknek még sosem volt Nokiájuk.

A cég ezt sikernek könyveli el, és bejelentették, hogy ezen felbuzdulva

világszerte megjelenik a mobil, 229 euróért (kb. 70 ezer forint).

Kiadnak belőle egy limitált Arte Black nevű változatot is, ami 64 gigabájt háttértárat kap 4 gigabájt rendszermemóriával, ezt már 299 euróért (92 ezer forint).

Ezt tudja a Nokia 6

  • Kijelző: 5,5 hüvelykes IPS LCD, Full HD panel (1920 x 1080)
  • Színek: matt fekete, ezüst, kék, réz
  • Hátlapi kamera: 16 megapixel
  • Előlapi kamera 8 megapixel
  • Operációs rendszer: 7.1.1 Nougat
  • Memória: 4 gigabájt Arte Black; más verziók: 3 gigabájt
  • Tárhely: Arte Black - 64 GB; alapverzió - 32 gigabájt, mikroSD-vel bővíthető 128 gigabájtig
  • Processzor: Qualcomm Snapdragon 430
  • Akkumulátor: 3000 milliamperórás

Újabb olcsó marokmobilok

A hatos szám után ugrottak az ötösre, és bemutatták a kompakt kialakítású Nokia 5-öt. Kiemelték az alumíniumból készült unibody testet, amelynek különlegessége, hogy az antennavonalak a készülék tetejére és aljára kerültek. Négy színben: kék, ezüst, fekete és réz változatban jelenik meg, 189 eurós áron (kb. 60 ezer forint).

Nokia 5 Forrás: HMB Global - Nokia

Az 5,2 hüvelykes IPS HD kijelzőt Corning Gorilla Glass védi majd. Belülre a Snapdragon 430-as rendszercsipje, és a Qualcomm Adreno 505 grafikus processzora kerül. Kapott ujjlenyomat-olvasót is.

Ezt tudja a Nokia 5

Kijelző: 5,2 IPS LCD, HD felbontás (1280 x 720)
Operációs rendszer: Android 7.1.1 Nougat
Processzor: Snapdragon 430
Memória: 2 gigabájt
Akkumulátor: 3000 mAh
Hátlapi kamera: 13 megapixel
Előlapi kamera: 8 megapixel
Belső tárhely: 16 gigabájt

A Nokia 3 szintén egy átlagos, középkategóriás mobilnak számít, a Nokia 5-nél látott alumíniumblokk kialakítással. A telefon 5 hüvelykes, HD kijelzővel szerelik fel. Itt kiemelték, hogy elöl és hátul is nyolc megapixeles a kamera. 139 eurós (43 ezer forint) árcímkét kap.

Nokia 3 Forrás: HMB Global - Nokia

Ezt tudja a Nokia 3

Operációs rendszer: Android 7.0 Nougat
Processzor: MTK 6737, négymagos 1,3 gigahertzes
Memória: 2 gigabájt
Belső tárhey: 16 gigabájt
Kijelző: 5 hüvelykes, IPS LCD kijelző, HD-felbotás
Akkumulátor: 2650 mAh
Hátlapi kamera: 8 megapixeles
Előlapi kamera: 8 megapixeles

Mindegyik mobil megkapja a Google Asszisztenst is. A cég egyelőre még nem jelentette be a hivatalos megjelenéseket, csak annyit árult el, hogy a második negyedévben válnak elérhetővé a modellek.

Régi-új ismerős

Ezek után vártunk volna egy csúcsmobilt, de a show-t egy régi ismerős zárta. Már korábban is kiszivárgott, hogy a cég feltámasztja az ikonikus 3310-est – a kérdés csak az volt, hogy mennyiért, és milyen formában.

Életem leghosszabb kapcsolata egy finnel

Egyértelműen mindenki erre várt, ám a bemutató vége felemás érzéseket hagyott bennünk. Dizájn terén egy kis modern ízt csempésztek a mobilba, már csak a nyomógombok emlékeztetnek az egykori kedvencre.

A mobilra LED-es villanóval ellátott, 2 megapixeles kamera került, az információkat 2,4 hüvelykes, színes QVGA kijelzőn jeleníti meg. Lesz belőle duál-SIM-es változat is. A pletykákkal ellenben csak 2G-s kapcsolatot támogat majd.

Az új Nokia 3310 Forrás: HMB Global - Nokia

MikroSD kártyával lesz lehetőség bővíteni legfeljebb 32 gigabájtra az alapból 16 megabájtos tárhelyet. Marad a régi operációs rendszer, a Nokia Series 30+. Ez még az a rendszer, amelyre appokat még nem lehet telepíteni, de attól függően, mit építettek be, fut rajta az Opera Mini, a Skype, a Facebook és a Whatsapp, a Bing kereső, az MSN időjárás. A felületet 2014-ben vette át a Microsoft a Nokia mobilos csapatával együtt, majd most örökölte meg a HMD Global.

A kivehető aksi 1200 milliamperórás lesz, ami 22,1 óra beszélgetési időt és 31 napos készenléti időt ígér. Az újragondolt nosztalgiát mindössze 49 dollárért (kb. 14 ezer forint) vásárolhatjuk meg, négyféle színben: piros, sárga, sötétkék és szürke árnyalatokban.

Szavazzon!

Megvenné az új 3310-es Nokiát?