Napi ötven életet menthet az ehető drón

pouncer drone
Az étellel felpakolt drónt utána el is lehetne fogyasztani
Vágólapra másolva!
Étellel és vízzel tömött ehető drón szállíthatja hamarosan az ellátmányt a háborús- és katasztrófaövezetek áldozatainak.
Vágólapra másolva!

Nigel Gifford cége, a Windhorse Aerospace olyan ételszállító drónon dolgozik, amely a természeti katasztrófák után rögtön, és pontosan képes lehet ellátmányt szállítani az áldozatoknak, ráadásul maga a drón is ehető. A fejlesztésről először tavaly beszélt a cég, most pedig elkészült az első prototípus is.

A Pouncer nevű modell egyszerre 50 ember napi fejadagját képes eljuttatni a célponthoz, összesen 50 kiló étel fér belé. Ugyan a prototípus még fából készült, de később ehető anyagokból szeretnék kialakítani a szárnyakat a következő változatoknál.

A belső rekeszeket étellel, vízzel és gyógyszerekkel lehet feltölteni. A fából készült vázat pedig fel lehet használni sütéshez, fűtéshez, így az egész szerkezetet hasznosítani tudják a rászorulók.

Az étellel felpakolt drónt utána el is lehetne fogyasztani Forrás: Windhorse Aerospace

A katasztrófától sújtott övezetekbe eddig meglehetősen lassan és pontatlanul jutottak el a segélycsomagok, mivel azokat katonai gépekről dobálják le. A Pouncer viszont a célponttól nyolc méterre tudja ledobni a csomagot, ez például az aleppói bombázások esetén lett volna különösen hasznos, hiszen az ellátmányt nem tudnák ellehetetleníteni az Iszlám Állam emberei, és így biztosan csak az kaphatja meg, akinek szánták.

A 3x1,5 méteres szerkezetet a Facebook internetsugárzó drónja, az Aquila mögött álló csapat, a Windhorse Aerospace tervezte. Ennek az Iron Maiden énekese, Bruce Dickinson, valamint az Airbus igazgatója, Andrew Morgan is tagja.

Többek közt az Egészségügyi Világszervezet is érdeklődik a drón iránt. Májusban még egy belső tesztelés alá vetik a Pouncert, év vége felé küldhetik ki az első éles akcióra, majd kerülhet gyártásba.