Már az emberi testen belül is irányíthatók a robotrajok

2017.02.17. 17:20

A mágnesekkel irányított robotrajok egy nap talán a rák gyógyításában is segíthetnek, közölték német kutatók. Sikerült úttörő eredményt elérniük a nanobotok vezérlésében, már egyedileg is tudják irányítani a mikroszkopikus szerkezeteket.

A kutatók már évek óta dolgoznak azon, hogy a robotikát a sebészetben és az orvoslásban is kamatoztatni tudják. Az apró nanorobotok ötlete nem új: ezekkel a véráramba juttatott szerkezetekkel olyan nehezen hozzáférhető helyekre lehet gyógyszert juttatni, mint mondjuk a szem.

Az orvosok mágneses erőkkel tudnak ilyen gyógyászati eszközöket vezérelni a testen belül, például kapszulákat. A botokat is így tudják rajokban, egyszerre irányítani egy nagyobb feladat végrehajtására. Eddig viszont nem volt mód arra, hogy azokat külön-külön irányítani tudják, mivel a mágneses mező minden botot egy irányba terel.

Érzékeny helyekre juthatna be a nanorobotokForrás: Patrick Clinton

A német Phillips Innovative Technologies megtalálta arra a megoldást, hogyan lehet ezeket a szerkezetek külön vezérelni az emberi testben úgy, hogy azok ne sértsék meg az ép szöveteket. Így azok összetettebb, különálló mozgásokat, ezáltal pedig más-más feladatot is el tudnak látni. A tudósok a Journal Science Robotics szaklapban tették közzé eredményeiket február 15-én.

Most azon dolgoznak, hogy a robotrajokkal rákgyilkos radioaktív szereket szállítsanak a testen belül egyenesen a tumorokba. A rák ilyen módon való gyógyítása csökkentheti a káros mellékhatásokat, és az ép szöveteket is megkímélik a külön-külön mozgó botok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK