Fenekestül felforgathat mindent az új iPhone

iphone 8
Vágólapra másolva!
A jubileumi iPhone több új csúcstechnológiával is újíthat. Az Apple így próbálja megoldani, hogy széltől szélig tartó AMOLED-kijelzőt kaphasson a telefon, ám ne kelljen búcsút venni a fő funkcióktól. Az ujjlenyomat-olvasó a kijelzőbe épülhet be. Egy vadiúj biometrikus azonosítási módszer is bemutatkozhat arcszkenner formájában.
Vágólapra másolva!

Mostanában szinte minden hétre jut egy-egy új pletyka az iPhone 8-cal (vagy iPhone X-szel) kapcsolatban, legutóbb viszont több izgalmas dolgot is elárult a KGI elemzőcég híres Apple-jósa, Kuo Ming-csi.

Szerinte az Apple megválik a Home gombtól és a Touch ID szenzortól is, cserébe viszont széltől szélekig nyúló kijelzőt kapunk a panel aljába épített "virtuális gombokkal". Ezekről korábban már mások is beszéltek, de mivel Kuo korábbi jóslatai közül a legtöbb valóra vált, ez kvázi majdnem biztosra vehető.

Kuo szerint az iPhone 8-ra egy 5,8 hüvelykes, 4K-s felbontásra is képes OLED-panel kerül majd, ebből 5,15 hüvelyknyi lesz a hasznos terület,

a maradék részen alul virtuális gombok foglalhatnak helyet.

Említi, hogy a jelenlegi ujjlenyomat-olvasó eltűnik, és helyette más, eddig nem látott biometrikus azonosítás, például a Note 7 telefonból is ismert íriszszkenner kerülhet a telefonra.

Egy koncepció szerint így nézhet ki majd a telefon az eddigi pletykák alapján Forrás: Veniamin Geskin (Twitter)

Arcszkenner?

A J. P. Morgan befektetője szerint azonban nem a szem szivárványhártyájával fogja azonosítani a felhasználót, hanem egy lézeres, 3D-s szkennermodul épül be az iPhone-ba. Ez képes felismerni és ezáltal azonosítani a felhasználó arcát. Ez akár le is válthatná a Touch ID-t, ami amúgy sem volt bombabiztos: 50 ezer esetből egyszer nem ismeri fel a valódi tulajdonost.

A lézeres szkennelés ennél pontosabb lenne.

Ehhez a 2013-ban felvásárolt Primesense cég technológiáját használhatja fel az Apple.

Nem ez az első alkalom, hogy lézeres szkennerről pletykálnak az új csúcsmobil kapcsán: januárban egy elemző azt mondta, hogy az új eszköz lézeres és infravörös érzékelőket is kap, amelyek az előlapi kamerába épülhetnek be. Ezek nemcsak a csúcsmobil kiváltságai lehetnek, de bekerülhetnek az iPhone 7 frissített változatába is, azaz iPhone 7s és az iPhone 7 Plus modellekbe.

A Touch ID-nál pontosabb lehet a lézeres azonosítás Forrás: Apple

Az arcszkenner egyben utat is nyitna a különféle kiterjesztettvalóság-alkalmazások felé,

amelyekben nagy jövőt lát az Apple. Tim Cook nemrég egyenesen kijelentette, hogy az AR annyira forradalmi hatású lehet, mint amilyen az okostelefon megjelenése volt.

A kijelzőbe kerülhet az ujjlenyomat-olvasó

Egy február 14-én keltezett szabadalom arról árulkodik, hogy az ujjlenyomat-olvasó maga a kijelző lesz. Az Apple levédett egy olyan mikro-LED-es technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a telefon

a képernyőn keresztül érzékelje és szkennelje az ujjlenyomatokat.

Ez egyben beviteli eszközként is funkcionálhat. Azaz a jövőben tényleg nem lesz szükség az ujjlenyomat-olvasóra és a Home gombra.

Az Apple ehhez 2014-ben vásárolta fel a LuxVue által szabadalmaztatott mikro-LED-es kijelzőt, amit továbbfejlesztenek.

Hajlékony kijelzők

Mivel az iPhone-ok dizájnja az utóbbi időben nem változott jelentősebben, sejthető, hogy a jubileumi telefon új külsővel rukkol elő, ennek meghatározó eleme

az ívelt OLED-kijelző lesz, és a kávák elhagyása.

A Bloomberg információi szerint a korábbi iPhone-modellek ősszel érkező frissítései is már hajlított kijelzőt kaphatnak, a panelek beszállítója pedig a kínai BOE Technology lesz. Az Apple korábban dél-koreai és japán cégektől rendelte be a kijelzőket, így a BOE lehet az első kínai kijelzős partnerük.

Egy másik koncepció, amin jól láthatók a Samsung Edge-re hajazó, lekerekített szélek Forrás: ConceptsiPhone

Az üveg fog dominálni

A telefon kialakításával kapcsolatba a Catcher Technology elnöke arról beszélt, hogy üveg fogja borítani elöl és hátul is, emellé egy vékonyka fémkeret társul. Ezt korábban Kuo Ming-csi is említette, hozzátéve, hogy 2.5D-s üvegre számíthatunk, vagyis a szélek felé ívelt lesz, de nem annyira, mint a Samsung Galaxy S6/S7 edge esetén.

Kuo szerint az iPhone 8 és a frissített iPhone 7-család is

támogatja majd a vezeték nélküli töltést.

Ám mivel a vezeték nélküli töltésért felelős komponens több hőt fog termelni, egy plusz grafitréteggel kell majd szigetelni a kijelzőt, hogy megfelelően legyen védve. Az üvegborítás ráadásul kevésbé lesz hatékony az alumíniumnál, lévén egyenlőtlenebbül oszlatja el a hőt.

Az új csúcsmodell árcímkéje a beépített új megoldások miatt

akár az ezer dollárt is túllépheti,

ami nyersen átszámítva ugyan 289 ezer forintnak felelne meg, de az áfa és illetékek után ez nagyjából 400 ezer forintra rúghat a hazai boltokban.