Kiborggá kell válnunk, ha túl akarunk élni

szem robot kiborg
Close-up of woman's blue eye, silhouette reflecting in pupil, blue mascara, electronic circuits on her cheek.
Vágólapra másolva!
Elon Musk szerint idővel az embereknek össze kell olvadniuk a gépekkel, különben feleslegessé válunk egy olyan világban, ahol a robotok már intelligensebbek lesznek nálunk.
Vágólapra másolva!

A SpaceX- és a Tesla-alapító Elon Musk ismét hangot adott a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatos aggodalmainak a dubaji World Government Summit konferencián. Szerinte az embereknek

muszáj lesz egybeolvadni a technológiával,

és részben nekünk is kiborggá kell válnunk, ha nem akarunk feleslegessé válni az új világban.

Eljutunk majd oda, hogy sokkalta okosabbá válnak a gépek az embereknél, ez pedig a most ismert társadalmunk végét jelentheti. Ezért szükségszerű lesz, hogy közelebb kerüljön egymáshoz a biológiai és a digitális intelligencia, és gyorsabbá váljon a gondolkodásunk.

Elon Musk szerint nem lehet megakadályozni az MI fejlődését, de azt mindenképpen felügyelni kell Forrás: AFP/Hector Guerrero

Egy példával szemléltette, hogy ez alatt pontosan mit is ért: míg a számítógépek másodpercenként trilliónyi bittel, addig a hagyományos beviteli módokra támaszkodó emberek körülbelül 10 bit per másodperc gyorsasággal kommunikálnak. Musk szerint egy olyan vezeték nélküli agy-számítógép rendszer kell, ami

egy plusz digitális réteget adna az agyunkhoz

- biológiailag, az áramkörök agyba fecskendezésével. Ez bár sci-finek tűnik, nagyon hamar itt lesz - figyelmeztetett.

Egy közeli példának hozta fel az önjáró autókat, amelyek szerinte hamarabb elterjednek majd, mint ahogy az emberek gondolnák. Az automatizáció miatt pedig milliónyi munkahely szűnik meg. Ez lesz az első olyan látható és tapasztalható esemény, amikor a gépagyak komoly hatást váltanak ki a munkaerőpiacon.

Nem pusztítanak el minket a gépek, de fel kell zárkóznunk Forrás: Patrick Clinton

Közös kutatásokkal megelőzni a bajt

Elon Musk már 2014-ben kijelentette, hogy

az emberiségre leselkedő legfenyegetőbb veszély a mesterséges intelligencia,

- olyan, mintha "démont idéznénk". Éppen ezért 2015 januárjában 10 millió dollárt adományozott 37 különböző csapatnak, hogy derítsék ki a mesterséges intelligencia előretörésének kockázatait, hogy minél hatékonyabban tudjanak fellépni a potenciálisan pusztító erők megalkotása ellen.

Mivel Musk tudja, hogy a fejlődést nem lehet meggátolni, ezért inkább arra fókuszál, hogy felügyelhető és ellenőrizhető módon menjen végbe a változás, és ne alakuljon ki az a helyzet, hogy egy óriáscég kezében túl nagy hatalom összpontosul.

2015 decemberében bejelentette, hogy hozzájárul az OpenAI nevű kutatóintézet létrehozásához, amelynek célja, egy olyan mesterséges intelligencia létrehozása, amelyből az emberiség profitálhat, de amelyet biztos ellenőrzés alatt tarthatunk.

Elon Muskhoz hasonlóan tart a mesterséges intelligenciától egy másik nagy gondolkodó, Stephen Hawking is. Velük ellentétben Ray Kurzweil futurista úgy véli: egy jobb jövőt hozhat el számunkra.