Öt csapat mérkőzik meg a magyarok kiberversenyén

hacker hackelés számítógép laptop darknet
Pusztító erejű túlterheléses támadások voltak az idén
Vágólapra másolva!
A fiatalok megoldásait akár élesben is bevethetik majd krízis esetén.
Vágólapra másolva!

A "Digitális Pearl Harbor", a "Cyber 9/11", vagy a "Digitális Mohács" kifejezések egy-egy nagyszabású kibertámadás napját hivatottak fémjelezni. Az okozott károk minimalizálásának érdekében ilyen esetekre krízis forgatókönyveket léptetnek érvénybe, ami nagy feladatot jelent a kibertér biztonságáért felelős szervezeteknek. Ehhez hívnak segítségül olyan diákokat, akik segíthetnek ebben a nagyszabású feladatban.

A Cyber 9/12 nevű hallgatói verseny felsőoktatási diákoknak ad lehetőséget

a nemzetközi kiberbiztonsági válsághelyzetek kezelésére.

A hallgatók egy fiktív forgatókönyv alapján reagálnak egy olyan nagyszabású számítógépes támadásra, ami az európai rendszerek ellen irányul. A versenyzők az ötleteikből és javaslataikból egy kollektív kiberbiztonsági válságkezelő tervet állítanak össze, amiben számításba veszik a többi között a NATO, az EU és az érintett államok politikai és irányítási struktúráját.

Kidolgozott megoldásaikat később akár élesben is hasznosítják egy nagy kibertámadás során a nemzetközi szervezetek.

Minden esetre fel kell készülni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Silas Stein

A verseny hazai előfutára a ProDay IT-biztonsági konferencia keretein belül rendezett Nemzeti Kiberverseny, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közreműködésével szerveznek meg.

A hazai fordulón összesen öt csapat vesz részt február 9-én, január 17-én zárult le a jelentkezés. Száztizennégy pályázó közül négytagú zsűri választotta ki a legjobbnak bizonyult huszonöt hallgatót, akiket ötfős csapatokra osztottak. A legjobbnak ítélt csapat

térítésmentesen utazhat a Cyber 9/12 következő fordulójára, Genfbe teljes ellátással.

A zsűri tagjai: dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a BM-OKF kritikusinfrastruktúra-koordinációs főosztály vezetője, Keleti Arthur, kibertitok futurista, prof. dr. Rajnai Zoltán, a Belügyminisztérium kiberkoordinátora és Zengő Andrea, a WITSEC alapító elnöke.