Már idén felszállhat az Airbus önrepülő légitaxija

airbus repulo taxi
Önrepülő járműveké a jövő az Airbus szerint
Vágólapra másolva!
Idén szeretné tesztelni először önjáró légitaxijának prototípusát az Airbus repülőgépgyártó. Ez eleinte csak egy embert tud majd szállítani, később jöhetnek a többszemélyes helikopterek is, amelyekkel később akár az Uberhez hasonló taxiszolgáltatást indítanának, méghozzá az égen.
Vágólapra másolva!

Az Airbus Group már év végén tesztelni kezdi önrepülő légiautójának prototípusát, jelentette be a cég vezérigazgatója egy müncheni konferencián. A repülőgépgyártó tavaly alakította meg az Urban Air Mobility (Városi Légi Mobilitás) nevű részlegét, ami utasszálító, önjáró helikopterek fejlesztésével foglalkozik.

A cég az Uberhez hasonló modellt talált ki a légitaxihoz: egy okostelefonos appal lehetne majd fuvart rendelni, a jármű pedig egyenesen az utas háza elé szállna le, pilóta segítsége nélkül.

Önrepülő járműveké a jövő az Airbus szerint Forrás: Airbus Group

Az Airbus vezérigazgatója, Tom Enders szerint míg száz évvel ezelőtt a föld alá költözött a közlekedés, most már megvan a megfelelő technológia ahhoz, hogy azt a levegőbe is elvigyék.

Tavaly azt mondta:

körülbelül tíz év alatt érnék el azt,

hogy termékeik forradalmasítsák a városi közlekedést emberek milliói számára.

A légi közlekedéstől nem csak a kényelmet várják, de azt is, hogy csökkentheti a városok zsúfoltságát, és a kibocsátott szennyeződést. Ha az eget végre közlekedés céljából is használatba veszik, azzal az infrastruktúra fejlesztése is olcsóbbá válna, mivel nem kéne betonból önteni hidakat és utakat.

A mesterséges intelligencián múlik majd

A legnagyobb kihívást az önrepülő szoftver fejlesztése jelenti, ami hatékonyan észleli és kerüli ki az útba kerülő objektumokat. Emellett korlátokat szabnak a drónokra, önjáró légi járművekre vonatkozó jogszabályok is, amelyek egyelőre csak a kisebb méretű drónokra vannak felkészülve, teljesen magától működő, repülő helikopterekre még korántsem.

Enders elmondása szerint az Airbus nagy erőforrásokat fog befektetni önjáró technológia és mesterséges intelligencia fejlesztésébe,

amivel a repülő autók korszakát nyitják majd meg.

Hogy pontosan mennyi pénzt fordítanak erre, arra nem adtak választ a Reuters kérdésére.

Repülő taxijárgányokat már több cég is fejleszt világszerte. Ezek közül az egyik legígéretesebb projekt a kínai EHang cégé, akik szintén utasszállító kvadkoptereket mutattak be a 2016-os CES-en, és már az engedélyt is megkapták az első teszteléshez.