Még mindig nagyon bénák a jelszavaink

jelszó password
Semmiből nem tanulnak a felhasználók
Vágólapra másolva!
Menetrendszerűen megérkezett az év legbutább jelszavainak listája, az aranyérmes most sem nagy meglepetés. Azonnal cseréljen jelszót, ha a sajátját is felfedezte!
Vágólapra másolva!

A tavalyi év hatalmas adatszivárgások hírétől volt hangos, régebbi nagy adatcsapolásokra is fény derült ekkor. Több millió felhasználó adatait lopták el a MySpace, LinkedIn, VKontakte, Dropbox, Tumblr oldalakról. Júniusban még Mark Zuckerberg Pinterest- és Twitter-fiókját is feltörték.

Mindez a gyenge, semmit nem védő jelszavak miatt: Zuckerberg például a "dadada" kifejezéssel védte magát évek óta.

Minden évben kiadják az előző év legtöbbször ellopott jelszavainak listáját, ami a folyamatos figyelmeztetések ellenére valamiért vajmi keveset változik.

A felhasználók még mindig faék egyszerűségű kombinációkra bízzák személyes adataikat,

adatvédelem ide vagy oda.

Semmiből nem tanulnak a felhasználók Forrás: AFP

A Keeper nevű kiberbiztonsági cég az újév alkalmából közzé is tette 2016 leggyengébb jelszavait. A lista élén ismét az „123456" trónol, ami a feltört fiókok 17 százalékáért felelős. Ez volt 2015-ben és 2014-ben is a legtöbbet használt jelszó, de már hat éve is erről írtunk. Ezt követi az „123456789".

Amennyiben az ön jelszavát is megtalálja a listán, érdemes azonnal megváltoztatnia.

  1. 123456
  2. 123456789
  3. qwerty
  4. 12345678
  5. 111111
  6. 1234567890
  7. 1234567
  8. password
  9. 123123
  10. 987654321

A listát sokszor befolyásolják aktuális események, ahogy például 2015-ben sokan kezdték használni a "Star Wars" jelszót, Az ébredő erő című film előtti várakozás lázában. A 2015-ös listát itt olvashatja. Idén nem volt ilyen kiemelkedő tematika, ami köré jelszavakat alkottak a felhasználók.

Jó hír, hogy míg tavalyelőtt a '"password" a második helyre kúszott fel, immár csak nyolcadik helyezettként végzett. Az viszont nem, hogy a lista további tophelyezettjei főleg a klaviatúrán végigzongorázott számjegykombinációk, és a "qwerty".

Szavazzon!

Ön használta ezen jelszavak valamelyikét?

Ha igennel válaszolt

Amennyiben ön is használja a felsorolt jelszavak valamelyikét, azt ajánljuk, hogy

azonnal váltson másik kombinációra.

Az ilyen együgyű jelszavak, bár könnyen megjegyezhetők, nagyon egyszerűen feltörhetők, akár egy ingyenes szoftver is képes rá.

Egy jelszót sem szabad 3-6 hónapnál tovább használni, ezeket cserélni, forgatni kell, és

egyazon szövegsort nem ajánlott két weblapon is használni.

Érdemes kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, alsóvonással összekötött, kevert betűrendű szócsoportokat használni. Legalább nyolc karakter legyen a jelszó, és az sem árt, ha nem teljesen véletlenszerű, hanem valamilyen megjegyezhető mondat szavainak első betűiből tevődik össze.