A pápát sem a miatyánk védi meg a hekkerektől

pápa mobil Ferenc katolikus egyházfő
Ferenc pápa a Szent Péter téren több tízezer fős tömeg előtt avatta szentté az Újvilág első keresztény mártírjait.
Vágólapra másolva!
Ugyanazt a módszert veti be, amit a Facebook atyja.
Vágólapra másolva!

Tavaly nyáron körbejárta az internetet a hír, hogy Mark Zuckerberg leragasztotta laptopjának webkameráját, a felhasználóknak pedig fejtörést okozott az, hogy most nekik is javasolt lenne-e azt megtenni a magánszféra védelméért.

Most újabb közéleti személyiséget fedeztek fel az élesszeműek, aki ugyanezzel a módszerrel védi magát a kíváncsi szemek ellen. A Twitteren mindenki azon a vatikáni lapban megjelent fotón kezdett pörögni, amin

Ferenc pápa látható beszéd közben, maga előtt egy iPadet tartva.

Az eszköz előlapi kameráját egy köralakú matricával takarta le.

Az már eddig is ismert volt, hogy a pápa lépést tart a modern korral és a technológiákkal, most pedig szemmel látható bizonyíték van arra, hogy az adatvédelmet és a magánszférát is komolyan veszi.

A kép valójában már egy éve készült, felkapottá viszont azután vált, hogy azt a napokban Collin Anderson biztonsági szakember is megosztotta mikroblogján. Néhány felhasználó rögtön találgatni kezdte, mit is ábrázolhat a köralakú, piros szimbólumot ábrázoló matrica.

A leginkább valószínűnek tűnő feltevés, hogy a Vatikán állam zászlója került rá. A twitteresek meg is jegyezték: kedves gesztus a Vatikán IT-biztonsági csapatától, hogy még a matricára is ügyeltek, nem csak a kamera letakarására.

Egyáltalán nem vicces

Ugyan a legtöbbek számára paranoiás dolognak tűnik az az elképzelés, hogy kamerájuk másik oldalán hackerek kukkolnak, nagyon is valós veszélyről van szó. A webkamerákhoz könnyen jogosultságot szerezhetnek azok, akiknek már sikerült bejutni az adott wifi hálózatra. Ehhez elég lehet egy kártevő is, amit úgyis benyelhet a felhasználó,

ha fertőzött linkre kattint, vagy rossz fájlt tölt le.

A kamerán keresztül nem csak leskelődhetnek a hackerek, de át is vehetik felette az irányítást. Így akár élőben streamelhetnek weboldalakra úgy, hogy a felhasználó arról semmit nem tud.