Virtuális csajt fejleszt magának a Nokia

nokia n97 telefon modell
An Indian model poses with the newly unveiled Nokia N97 mobile handset in New Delhi on June 4, 2009. Nokia launched its new N97 mobile phone equipped with a 32GB onboard memory, 5-megapixel camera, Bluetooth and GPS support available on the Indian market for approximately Indian Rupees 35,000 (USD 742). AFP PHOTO/ MANAN VATSYAYANA
Vágólapra másolva!
A Nokia sem szeretne kimaradni a digitális asszisztensek trendjéből, már le is védették Viki névre hallgató saját asszisztensüket. Kérdés, hogy mikor jelentik be hivatalosan is a virtuális csajt, és hogy melyik készüléken debütál majd.
Vágólapra másolva!

A nagy gyártók lassan mind megtalálják saját technológiájukat mobiljaik hangvezérléses irányításához. Az Apple-nek ott van Siri, a Google-nek a Google Asszisztens, a Microsoftnak Cortana, a Samsung pedig felvásárolta a Vivet. Az Amazon Alexája is megtalálta az utat a telefonokba, elsőként a Huawei készülékébe építik be.

Most a Nokia következik a sorban: a nagy visszatérésre készülő márkához

nemsokára egy női nevet is társíthatunk, Vikit.

A cég így fogja hívni saját virtuális asszisztensét, az Európai Unióban már le is védették a nevet.

A védjegy szerint Viki egy olyan hang- és chatalapú kezelőfelület lesz, amelynek köszönhetően a felhasználók hangvezérléssel végezhetnek el olyan feladatokat, mint az ébresztőóra állítása, az időjárás lekérése, vagy internetes keresések végrehajtása.

Ez lesz a Nokia éve? Forrás: Imaginechina/Bai kelin - Imaginechina/Bai Kelin

Mivel a cég hivatalosan még nem jelentette be Vikit, rengeteg a kérdés az asszisztens körül. Nem tudni, hogy előretelepítve érkezik-e majd a cég androidos készülékein, és hogy egyáltalán melyik mobilon, és mikor debütálhat. Vikiről valószínűleg leghamarabb a február 26-án startoló Mobil Világkongresszuson beszélhet többet a cég.

Még korai is lenne ennyire előre rohanni, hiszen még az új Nokia készülékeket is homály fedi. A HMD Global gyártó által birtokolt márka idén készül a nagy visszatérésre, bár az első idei androidos Nokia az internetes visszajelzések alapján megosztotta a felhasználókat. A középkategóriás Nokia 6 ugyanis csak Kínában lesz kapható, és nem tartogat semmi különlegességet.