Több milliárd dolláros perbe keveredett a Facebook

mark zuckerberg
Zuckerbergnek részletesen kell beszélnie majd a perelt Oculus felvásárlásáról
Vágólapra másolva!
Miután a Facebook felvásárolta az Oculust, a Zenimax igényt nyújtott be a cég virtuálisvalóság-sisakjának alapját képező technológiára, évek óta tart a marakodás a két cég közt. A tárgyalás januárban kezdődött el, meghallgatják Palmer Luckey-t, Mark Zuckerberget, valamint John Carmacket, a legendás szoftverfejlesztőt is. Az év egyik legnagyobb technológiai perének ígérkezik az ügy.
Vágólapra másolva!

Január 17-én a dallasi bíróság elé áll Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója. A Zenimax játékvállalat évek óta marakodik a Facebook által felvásárolt Oculusszal, a bírósági eljárás most kezdődik. Az ügy az év egyik nagy technológiai pere lehet. Sőt, a felperes cég képviselője szerint

a valaha volt egyik legnagyobb technológiai rablást

követte el a közösségi óriás által felvásárolt Oculus.

A Zenimax kétmilliárd dollár kártérítést követel a Facebooktól, ennyiért vásárolta fel a cég 2014-ben az Oculus Rift virtuálisvalóság-sisakot fejlesztő startupot.

Zuckerbergnek részletesen kell beszélnie majd a perelt Oculus felvásárlásáról Forrás: AFP/Mandel Ngan

A tárgyalást az Oculus jelenlegi technológiai igazgatója, és a Zenimax egykori alkalmazottja, John Carmack kezdte meg január 10-én. Valójában ő a per kulcsfigurája: a Carmack által alapított, főleg Doom és Quake játékokról ismert id Software tulajdonosa ugyanis a Zenimax.

Carmack viszont átigazolt az Oculushoz, és a Zenimax szerint a legendás fejlesztő több szellemi terméküket és üzleti titkukat is illegálisan vitte át az Oculushoz.

Az Oculus Rift VR-sisak pedig a tőlük lopott technológián alapul.

Ezzel Carmack megsértette a munkaszerződést, további öt korábbi id Software dolgozóval együtt, akik szintén átigazoltak a VR-céghez.

A Facebook szerint Zuckerberget nem lehet kötelezni a felvásárlással kapcsolatos részletek elárulására, de a bíró ezt felülbírálta, így végül meghallgatják a Facebook-vezért is.

Zuckerberg után Palmer Luckey, az Oculus alapítója tesz vallomást, aki nemrég keveredett egy másik botrányba. Tavaly szeptemberben ugyanis kiderült, hogy egy Hillary Clintont kifigurázó mémeket készítő politikai csoportot finanszírozott.

A Facebook szerint a vádaknak nincs alapja, és a Zenimax bosszúból indította a pert. Régen a Zenimax is szóbajött az Oculusnál, mint befektető, de végül elálltak az üzlettől, majd az Oculust felvásárolta a Facebook.