Csökken a mobillopások száma?

zsebtolvaj
Vágólapra másolva!
Egyre kevésbé éri meg eltulajdonítani a telefonokat.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel egyre többször emlékeznek nosztalgiával a régi szép időkre a szakállas mobiltolvajok, mikor elég volt egyszerűen csak ellopni a készülékeket, aztán máris mehettek a zugárusokhoz, az apróhirdetéses portálokra. Manapság nagyon ritka, hogy ne védenék PIN-kódok, minták, vagy éppen ujjlenyomatok a telefonokat. Arról már nem is beszélve, hogy ideális esetben az áldozatok követhetik a lopott vagyontárgyuk földrajzi helyzetét a térképen, és akár távolról le is tilthatják azokat.

Forrás: Dreamstime

Az Ars Technica beszámolója alapján úgy tűnik, hogy csökken a telefonlopás népszerűsége, vagy legalábbis San Francisco városában mindenképp. Kalifornia államban még 2015 júliusában életbe lépett egy törvény, amely kötelezte a mobilgyártókat, hogy tegyék lehetővé a mobilozók számára az ellopott készülékeik távoli letiltását; George Gascón kerületi ügyész szerint ennek köszönhető a javuló tendencia.

San Francisco bűnügyi statisztikái alapján 2015 és 2016 között 22 százalékkal csökkent a mobillopások száma. Ami ennél is lenyűgözőbb, a lopások számát tekintve csúcstartó 2013-as évhez képest tavaly 50 százalékkal kevesebb ilyen bűncselekmény történt a városban.

Hazai statisztikák sajnos nem állnak rendelkezésre a mobillopások számáról és alakulásáról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!