Gigantikus adósságban a luxusmobilokat gyártó Vertu

vertu signature touch okostelefon luxusmobil
Vertu Signature Touch
Vágólapra másolva!
Mostanra a dolgozók bérének kifizetése is akadozni kezdett.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években nyilvánvalóan nem volt minden rendben a Vertu háza táján. Az akár több tízezer euróba is kerülő luxusmobilokat készítő vállalatot még a Nokia alapította 1998-ban, majd 2012-ben megvásárolta egy befektetési alap, amely 2015-ben lepasszolta egy másik befektetési cégnek, végül idén márciusban Hakan Uzan török üzletemberhez került.

Vertu Signature Touch Forrás: Vertu

A hírek szerint komoly gondok vannak a cégnél: a körülbelül 200 munkavállalója bő egy hét csúszás után elvileg most pénteken kapja majd meg az ehavi fizetését, de az nem világos, hogy az elmúlt hónapokban a bérükből levont nyugdíjjárulékot a tulajdonos mikor szándékozik befizetni a nyugdíjalapjukba.

Ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a The Telegraph szerint számos üzleti partnerének tartozik a vállalat, többek közt az Agora informatikai szolgáltatónak, a Qualcomm chipgyártónak, sőt: hosszú ideje még a főhadiszállását adó Microsoftnak sem fizeti a bérleti díjat. Csak a Microsoft felé 2,5 millió font (881 millió forint) elmaradást halmozott fel a Vertu.

A szemétszállítással, takarítással, és rovarirtással foglalkozó CBRE felé is van 420 ezer fontnyi (148 millió forint) tartozása. A szolgáltató szerint ha nem sikerül nagyon gyorsan rendezni a helyzetet, akkor a luxusmobilos cég munkatársai kénytelenek lesznek piszkos irodákban, a saját szemetükben dolgozni.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mi történik a Vertunál, az előző és a jelenlegi tulajdonosok egymásra mutogatnak.

A hongkongi befektetési vállalkozás az új tulajdonos beperlését fontolgatja, ugyanis Uzan március végén ugyan átvette az irányítást a gyártó felett, de a mai napig nem fizette ki a teljes vételi árat. Uzan ügyvédei ezt nem tagadják, viszont állításuk szerint az előző tulaj jelentősen félrevezette a vevőt a mobilgyártó anyagi helyzetéről, az előzetesen közöltnél messze több az adósság.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!