Joguk lesz a széles sávú nethez a brit háztartásoknak

man network room business laptop computer internet technology server service rack isp tech connection information system industry center data hardware people professional digital tv television receiver security database suit tie solution backup fashion ma
11023435 - young engeneer business man with thin modern aluminium laptop in network server room
Vágólapra másolva!
Csak 2020-ban lép életbe a törvény, a sebesség terén nem lesz magasan a léc.
Vágólapra másolva!

A világ több részéhez hasonlóan a ritkábban lakott területeken élő britek számára is jelentős problémát jelent, hogy sokszor nem érhető el tisztességes sebességű, vagy legrosszabb esetben akár semmilyen vezetékes internetkapcsolat.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

A brit kormány most közölte, hogy néhány éven belül véget vet az áldatlan állapotnak, méghozzá egy várhatóan 2020-ban életbe lépő törvénnyel, amely szerint

minden brit háztartásnak és vállalkozásnak joga van a széles sávú internetkapcsolathoz.

A széles sáv alatt jelen esetben minimum 10 Mbps letöltési sebességet kell érteni, ami ugyan már manapság sem túl sok, de ténylegesen ennél persze jóval többet is kínálhatnak majd a szolgáltatók. Jó esély van a nagyobb sebességre, elvégre modern és vadiúj hálózatokat kell majd kiépíteniük az elmaradt területeken.

A rendelkezésre álló adatok alapján az Egyesült Királyságban jelenleg a vidéki háztartások és vállalkozások 17 százaléka nem képes legalább 10 Mbps sebességű netet beköttetni. A helyzetet súlyosbítja, hogy a vidéki helységek csupán 18 százaléka esetében van 4G mobilnetes lefedettség.

A BT távközlési szolgáltatót nem nyűgözte le a kormány elképzelése. A kötelező érvényű törvény bevezetése helyett vállalat azt javasolta, hogy egy 600 millió fontos infrastruktúrafejlesztés keretében inkább önként vállalja, hogy 2020-ra mindenhol rendelkezésre álljon a legalább 10 Mbps sebességű net. Ebben az lett volna a pláne a BT számára, hogy nem lehetett volna szankcionálni, ha nem sikerül teljesítenie a vállalását, így a kormány elutasította az ajánlatot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!