Sok újdonság a Radeon videokártyák meghajtójában

amd radeon software adrenalin edition
A valós időben követhető statisztikákkal egyszerűbb megtalálni az arany középutat a teljesítmény és a látvány között
Vágólapra másolva!
Többek közt valós időben követhetőek a hardveres statisztikák.
Vágólapra másolva!

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az AMD kedden bemutatta a Radeon videokártyák vezérlőszoftverének idei nagy frissítését. A Radeon Software Adrenalin Edition névre keresztelt csomag nem világmegváltó, azonban a számos kényelmi újításával nyilvánvalóvá teszi, hogy az AMD ténylegesen szeretné kiszolgálni a játékosok igényeit.

A valós időben követhető statisztikákkal egyszerűbb megtalálni az arany középutat a teljesítmény és a látvány között Forrás: Origo

Az Adrenalin Edition talán legfontosabb újítása a Radeon Overlay felület. Ez a játékokban az ALT+R kombinációval hozható elő, a menüben például elindítható a videofelvétel és az élő internetes játékközvetítés, szabályozható a videokártyák néhány beállítása, sőt: még színkorrekcióra és fényerőbeállításra is lehetőséget ad.

Ami teljesen újdonság, hogy itt kapcsolható be a teljesítményfigyelő szolgáltatás, ennek segítségével valós időben követhetőek a képkockasebességhez, a rendszer- és a videomemória használatához, vagy éppen a CPU és GPU terheltségéhez hasonló metrikák.

Az adatok nagyban segíthetnek abban, hogy a gamerek jól beállíthassák a játékok grafikáját, megtalálják az arany középutat a látvány és a teljesítmény között.

A funkció a DirectX 9/10/11/12, továbbá a Vulkan renderelőt használó játékoknál érhető el.

A Keverő alatt a Microsoft Mixer szolgáltatást kell érteni Forrás: Origo

Ehhez némileg kapcsolódik az új AMD Link mobilalkalmazás. Az Android és iOS rendszereken elérhető appot hozzá lehet párosítani a számítógéphez (a helyi WiFi-n keresztül megy az adatkommunikáció), és követhetőek belőle például a fentebb említett teljesítményadatok, vagy éppen megtekinthetőek a Radeon Software-rel készült készített képernyőképek és videók.

További érdekességek:

  • Radeon Relive: már alapvető szerkesztési műveletek is végrehajthatóak a rögzített videókon, egy füst alatt több közösségi hálózatra is feltölthetőek a mozgóképek, a galériában böngészhetőek a felvételek és screenshotok;
  • a V-Sync leváltására tervezett Enhanced Sync funkció már az összes GCN-alapú videokártyánál (Radeon HD 7000 és újabb) elérhető, és támogatja a Vulkan API-t használó játékokat;
  • a Frame Rate Target Control funkció szintén támogatja a vulkanos játékokat;
  • témázható lett a Radeon Software felülete;
  • egyszerűbb lett a Wattman-profilok kezelése;
  • csökkent a DirectX 11-es játékokban a válaszidő.

A Radeon Software Adrenalin Edition már telepíthető: egyrészt letölthető az AMD weblapjáról, másrészt pedig a Radeon Software alsó „Frissítések" fülében is kezdeményezhető az installációja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!