A Tesla után a Google és a Facebook is segít Puerto Ricoban

Vágólapra másolva!
Ahogy arról pár napja beszámoltunk, a Maria hurrikán által letarolt Puerto Rico elektromos hálózatát a Tesla technológiájával építenék újra.
Vágólapra másolva!

Nem Elon Musk cége azonban az egyetlen, amelyik a helyiek segítségére igyekszik, a Google és a Facebook is igyekszik megtenni a magáét, mindegyik a maga szakterületén.

Internet és telefon a levegőből

A természeti katasztrófát követően a felmérések szerint Puerto Rico lakosságának 83%-a továbbra sem tud telefonálni, az internetről pedig ne is beszéljünk. A kommunikáció pedig talán az egyik legfontosabb egy ilyen helyzet hatékony megoldásában, és persze komoly igény lenne a családtagok, barátok közti kapcsolattartásra is.

Ezen tud majd segíteni a Google, ami az amerikai Szövetségi Kommunikációs Hivataltól (FCC) kísérleti engedélyt kapott arra, hogy vészhelyzeti mobilhálózatot alakítson ki a Project Loon légballonok segítségével.

Miről is van szó? A Project Loon a Google szupertitkos projektekkel foglalozó X laboratóriumából került ki, és tulajdonképpen egy viszonylag nagy (körülbelül teniszpálya méretű) hőlégballonról van szó, ami a magasba emeli a vezetéknélküli kommunikációhoz (LTE) szükséges eszközöket. Ennek segítségével pedig ki lehet alakítani egy mobilhálózatot a hagyományosan használt antennák segítsége nélkül.

Méretes légballonok hálózata helyettesíti az antennákat. Forrás: Project Loon

A Google nem először vetné be ezt a dolgot: korábban a perui áradások során már próbálkoztak vele, ráadásul sikeresen: akkor a problémás helyeken ragadt lakosok összesen 160GB adatot forgalmaztak a ballonok által kialakított hálózaton keresztül, ami viszonylag sok, ha csak telefonálásra, üzenetküldésre és e-mailekre használták.

A Project Loon ballonjai körülbelül 20km-es magasságig emelkednek, és (talán mondani sem kell) már ezek is rendelkeznek egyfajta mesterséges intelligenciával.

Ennek köszönhetően a lufi tulajdonképpen saját magát tudja eljuttatni a szükséges pozícióba úgy, hogy "meglovagolja" a megfelelő légáramlatokat, és a jelenlegi tapasztalatok alapján akár 190 napig is képesen fent maradni.

Persze, önmagában a légballonok hálózata nem képes szolgáltatást nyújtani (tulajdonképpen "csak" az elpusztult antennákat váltják ki), ahhoz szükség van valamelyik helyi telkócég közreműködésére is. Ez Peruban a spanyol óriáscég Telefonica volt, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy Puerto Ricóban kivel tud majd együttműködni a Google.

A Facebook a koordinációt segíti

Mark Zuckerberg vállalata is igyekszik segíteni a problémák megoldásában. A cégvezér hangsúlyozta, hogy a hálózat megsemmisülése komolyan akadályozza a segítségnyújtó erők koordinációját, így a Facebook egy külön csapatot küldött a szigetre, akik segítenek kialakítani a kapcsolattartáshoz szükséges telekommunikációs csatornákat.

Emellett szintén nagyon fontos, hogy az amerikai Vöröskereszttel együttműködve igyekeznek megállapítani, hogy hol van leginkább szükség segítségre.

Ehhez műhöldfelvételeket és (természetesen) mesterséges intelligenciát használnak,

így ki tudnak alakítani olyan hőtérképeket, melyek egyértelműen megmutatják, hogy mely területeken ragadt be legnagyobb sűrűségben a lakosság, és hogy ott milyen az infrastruktúra állapota.

Ez pedig nagyban megkönnyíti a Vöröskereszt, más segélyszervezetek munkáját, hiszen azonnal tudják, hogy mely területeken van a legnagyobb szükség segítségre. Zuckerberg ezen kívül emlékeztetett, hogy a Facebook már korábban bevezetett olyan lehetőségeket, m

elyek segítségével a felhasználók jelezni tudják, hogy biztonságban vannak-e (persze ehhez szükség van internetre).

A Facebook ezen kívül hirdetéseket ajánlott fel a jó ügy érdekében, hogy a helyiekhez minél hamarabb eljussanak a szükséges információk, és tisztában legyenek vele, hova tudnak segítségért fordulni. A vállalat továbbá 1,5 millió dollárt ajánlott fel különböző segélyszervezetknek is.

Érdekes egyébként, hogy a segítésnyújtás részleteit Zuckerberg egy rajzfilmes stílusú videóban jelentette be

a vállalat Spaces nevű virtuális valóságos alkalmazásán keresztül, melyek az Oculus Rift segítségével tekinthető meg. A cégvezér ezért rögtön számos kritikát is kapott, melyek szerint amíg Puerto Ricóban valódi emberek szenvednek, addig nem biztos, hogy ez a megfelelő alkalom arra, hogy a Facebook a virtuális technológiáját mutogassa.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!