Okos hangszóróval, bivaly iMac-kel, új iPadekkel állt elő az Apple

apple homepod wwdc 2017
A HomePod okoshangszóró bizonyult az Apple WWDC 2017 legérdekesebb újdonságának
Vágólapra másolva!
Igazi hardverdömpinget hozott a WWDC nyitóelőadása.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint hétfő este megkezdődött az Apple idei fejlesztői konferenciája, a WWDC 2017 két órás nyitóelőadásán csak úgy röpködtek az újdonságok. A vállalat pletykált és elvárt fejlesztéseket egyaránt bemutatott, az iPhone mobilok kivételével szinte mindent bejelentett, amit idén egyáltalán piacra kíván dobni.

Apple HomePod

Az este legérdekesebb újdonságának a vadiúj HomePod okoshangszóró bizonyult, az Amazon Alexa és a Google Home riválisáról van szó. A Siri hangasszisztens segítségével képes kérdésekre válaszolni, tájékoztathat az időjárás-előrejelzésről, híreket olvashat fel, üzenetet küldhet az iMessage-en keresztül, vezérelheti a megfelelő okosotthonos kütyüket.

A HomePod okoshangszóró bizonyult az Apple WWDC 2017 legérdekesebb újdonságának Forrás: Apple

Mindez teljesen elvárható volt, a HomePodot valójában a komoly beépített hangrendszere különbözteti meg a riválisoktól. Mint kiderült, az Apple nem csak a fentebb említett asszisztensek ellen pozicionálta a terméket, de rögtön a Sonos-hoz hasonló hangrendszereknek is nekiment a cég.

A minél jobb hangzás érdekében a HomePod megpróbálja a szoba méreteit figyelembe véve hangolni önmagát, az Apple Music-kal való zenestreamelés esetén igénybe vehető Musicologist funkcióval pedig akár olyan kérdésekre is válaszolhat, mint például hogy ki dobol az éppen lejátszott számban.

A HomePod nem mostanában kerül majd piacra: decemberben esedékes a megjelenése, ráadásul első körben csak Ausztráliában, az Egyesült Államokban, továbbá az Egyesült Királyságban lesz elérhető. Fekete és fehér borítással, 349 dolláros áron.

Apple iPad

A vártnak megfelelően bemutatkozott a 10,5 hüvelykes kijelzőjű iPad Pro, továbbá hardveres frissítést kapott a 12,9 hüvelykes iPad Pro is. Az Apple szerint ezek az eddigi legerősebb iPadek: az új A10X Fusion lapkakészlet hatmagos processzora olyan 30 százalékkal, míg a 12 magos grafikus vezérlője nagyjából 40 százalékkal gyorsabb az előző generációs A9X chipben lévő technikánál.

Bemutatkozott a 10,5 hüvelykes, és megújult a 12,9 hüvelykes Apple iPad a WWDC 2017-en Forrás: Apple

A kijelzőjüket sem kerülte el az innováció, a „ProMotion" névre keresztelt megjelenítő az éppen böngészett tartalom típusától függően a korábbi 60 helyett akár 120 hertzes sebességgel is képes frissíteni a kép tartalmát. Ennek az a célja, hogy mindig nagyon gördülékeny maradjon a kezelőfelület.

Kamerák tekintetében is akad némi újítás, mindkét új tablet megkapta az iPhone 7-ben használt elő- és hátlapi kamerákat. Az új iPad Pro gépek a jövő héten kerülnek piacra, az Apple webes boltjából már rendelhetőek.

A 10,5 hüvelykes modell ára:

  • 64 GB, csak Wi-Fi – 245 990 forint
  • 64 GB, Wi-Fi + Cellular – 297 990 forint
  • 256 GB, csak Wi-Fi – 282 990 forint
  • 256 GB, Wi-Fi + Cellular – 334 990 forint
  • 512 GB, csak Wi-Fi – 356 990 forint
  • 256 GB, Wi-Fi + Cellular – 408 990 forint

A 12,9 hüvelykes modell ára:

  • 64 GB, csak Wi-Fi – 294 990 forint
  • 64 GB, Wi-Fi + Cellular – 346 990 forint
  • 256 GB, csak Wi-Fi – 331 990 forint
  • 256 GB, Wi-Fi + Cellular – 383 990 forint
  • 512 GB, csak Wi-Fi – 405 990 forint
  • 256 GB, Wi-Fi + Cellular – 457 990 forint

iMac Pro

Az Apple frissítette az összes fontos számítógépvonalát, de az új MacBook, MacBook Pro, továbbá iMac modellek csak kisebb újításokat hoztak. Megkapták a legújabb Intel Kaby Lake processzorokat, itt-ott akad pár kisebb reszelés rajtuk, plusz az iMac-ek AMD Radeon Pro 555 vagy 560 dedikált grafikus vezérlővel is elérhetőek, de nagyjából ennyivel elintézhető a téma.

Aki mostanában szeretne egyet vásárolni az említett szériákból, annak nyilván a valamelyik legújabb modellt érdemes választania, a tavalyi gépek tulajdonosai viszont nyugodtan kihagyhatják idén az új Mac vásárlását.

Gigantikus teljesítményt és 5k kijelzőt kínál az iMac Pro, de 4999 dollárnál kezdődik az ára Forrás: Apple

Szerencsére akadt egy igazi érdekesség az Apple tarsolyában: a vadiúj iMac Pro széria. Az all-in-one formatervű asztali gépet komoly tartalomkészítésre ajánlja az Apple, 4999 dollár az induló ára. A legdurvább modellbe 5K felbontású kijelző, 18 magos Intel Xeon processzor, 128 GB memória, és 4 terabájtos SSD kerül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!