Új közösségi oldalt épít a Google?

Budapest, 2015. augusztus 10.
Egy résztvevő bejelöli egy térképen, hogy honnan érkezett a Sziget fesztiválra 2015. augusztus 10-én.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Budapest, 2015. augusztus 10. Egy résztvevő bejelöli egy térképen, hogy honnan érkezett a Sziget fesztiválra 2015. augusztus 10-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Új funkciókkal gazdagodott a Térkép, immár kedvenc helyeinket listába gyűjthetjük, majd ismerőseinkkel meg is oszthatjuk. Felmerül a kérdés, mi is ezzel a Google célja?
Vágólapra másolva!

Új funkciókkal gazdagodott a Google Térkép: immár listákba rendezhetjük kedvenc helyeinket, és azokat megoszthatjuk ismerősökkel és családtagokkal. A nyílt listákat követni lehet, de e-mailen, csevegő és közösségi appokon keresztül továbbíthatjuk is bárkinek.

A helyeket elmenthetjük, hozzáadhatjuk az "ide el akarunk menni" és a "kedvencek" listához, de saját gyűjteményt is készíthetünk például "Legjobb helyek Budapesten" vagy "Madridi városlátogatás" címmel.

A cél, hogy ha nyaraltunk egy városban, a jobb helyeket tudjuk ajánlani másoknak is, vagy ha egy ismerős látogat meg minket, tudjunk neki Magyarországon ajánlani éttermeket, kávézókat, szórakozóhelyeket, múzeumokat, üzleteket.

A helyismeretünket és tapasztalatainkat akarja így kamatoztatni a Google,

kvázi közösséget építve rá.

Helyismeretünkkel pörgetnék fel a Térkép tudását Forrás: Google

Hasznos információk a Térképen

A listakészítés eddig is elérhető volt a Térképen, de eddig csak a Helyi Idegenvezetők programba regisztrált felhasználók tudták igénybe venni. Ők azok, akik hasznos információval látják el a Térképet: ha ott jártak egy étteremben, azt értékelik, a keresőóriás olyan kérdéseire válaszolnak, mint hogy

  • tényleg 9–17 óra között van-e nyitva a hely,
  • van-e vegetáriánus kínálat,
  • gyerekbarát-e a hely,
  • kutyabarát-e a hely,
  • mennyire számít drágának,
  • ajánljuk-e baráti társaságoknak, családosoknak,
  • illetve akár képeket is tölthetnek fel róla.

Így ha valaki éttermet keresgél a közelben, rögtön a fotókat is végigböngészheti.

Közösséget épít köré a Google

A Google régóta dolgozik azon, hogy a Térképet újabb és újabb funkciókkal lássa el, és komplett közösséget építsen köré. Immár

nem csak arra tudjuk használni a szolgáltatást, hogy A-ből B-be eljussunk.

A Google Föld segítségével körbenézhetünk a világban, az Utcaképpel előre ellenőrizhetünk egy helyszínt, utcát, megnézhetjük, milyen környéken akarunk épp szállást foglalni.

Panorámaképet készítenek az utcákról, így a térképen bejárhatjuk őket Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Street View-hoz hasonló a BusinessView, de

nemcsak az utcákról, az épületek belsejéről is kínál 360 fokos panorámaképet.

Így nemcsak az utcán tudunk úgy végigsétálni, mintha ott lennénk, de akár egy üzletben vagy kávézóban is.

A helyi tömegközlekedési appok, mint a BKK Futár, illetve navigációs appok beépítésével valós idejű adatokkal szolgál, amikor útvonalat tervezünk. Láthatjuk, mikor érkezik a következő villamos, vagy ha baleset történt, és bedugult egy adott útszakasz. Autóval, tömegközlekedéssel, gyalog, de akár taxival, Uberrel is lehet már tervezni az appon belül.

Más Google-szolgáltatásokkal is összekötötték a Térképet:

ha a tartózkodási helyünket követheti, az elkészített fotókat rögtön egy adott helyhez (étterem, kávézó) rendeli hozzá. Sőt, fel is dobja a kérdést, hogy akarjuk-e az adott helyet értékelni.

Városnézés Google Mapsszel: a célpontokat betölthetjük a felhasználók képeivel Forrás: Google

Offline mód is rendelkezésre áll, így ezzel az új funkcióval egy teljes nyaralás főbb célpontjait menthetjük le a mobilra egy listára, hogy aztán az adott városban már csak bírni kelljen szusszal, hogy mindenhova eljussunk.

Útvonaltervezés, gyakran látogatott és kedvenc helyek, üzletek, értékelések, kommentek és fotók – ezt az adathalmazt akarja most felhasználni és személyre szabni a Google.