Meghalt a játékipar egyik legfontosabb alakja

namco bandai pacman nakamura maszaja
Nakamura Maszaja (középen) beírta magát a játékok történelmébe
Vágólapra másolva!
A Bandai Namco japán játékcég bejelentette, hogy a Namco alapítója, a Pac-Man atyjaként is ismert Nakamura Maszaja 91 éves korában meghalt.
Vágólapra másolva!

A videojátékok történelmének újabb meghatározó alakja távozott el. A Namco vállalat alapítója, Nakamura Maszaja 2017. január 22-én, 91 éves korában meghalt, a család kérésére a hírt csak a temetés után hozták nyilvánosságra. Halálának okát nem kívánták közölni.

Az akkoriban még Nakamura Manufacturing néven ismert vállalatot még 1955-ben alapította meg Maszaja, eleinte vidámparki felszereléseket gyártottak, főként játék lovakat. Ebből lett később a Nakamura Amusement Machine Manufacturing Company,

röviden a Namco.

A cég 2005-ben olvadt össze a Bandai kiadóval, így a játékosok manapság már Bandai Namcóként ismerik.

Nakamura Maszaja (középen) beírta magát a játékok történelmébe Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A cégnek az 1980-ban megjelent, Ivatani Toru által tervezett Pac-Man hozott igazán nagy hírnevet, ami nemcsak a Namco egyik legsikeresebb címévé, de egyben a legfontosabb japán videojátékká is vált.

A Pac-Man nagy hatással volt a játékok későbbi fejlődésére, és a mai napig a popkultúra szerves részét képezi, egyben szimbolizálja a nyolcvanas évek játékkultúráját is. A Guiness-világrekordok könyvébe is bekerült a játék, mint

a világ valaha volt legsikeresebb, érmével működő árkádjátéka.

A Namco alapítójának munkásságát 2007-ben Felkelő nap érdemrenddel jutalmazta a japán kormány.