Újra berobbanhatnak a windowsos mobilok

microsoft lumia 950 950 xl okostelefon mobil windows phone
A Microsoft Lumia 950 és 950 XL megkaphatja méltó örökösét
Vágólapra másolva!
A windowsos csúcsmobilok válthatják le a laptopokat és asztali gépeket?
Vágólapra másolva!

A Microsoft Kínában dobta le a bombát: teljeskörű Windows 10 és asztali programok futottak egy ARM mobilprocesszoron.

Hogy miért is olyan nagy dolog ez? Négy éve az ARM alapon futú Windows RT hatalmas kudarc lett, majd tavaly megérkezett a Windows telefonokhoz a Continuum funkció, amely azt ígérte: teljeskörű PC-t varázsol minden mobilból, elég hozzá egy kis fekete doboz, billentyűzet-egér és monitor - persze az architektúra miatt ez is csúnyán bebukott.

Most azonban egy viszonylag régebbi processzorral, egy 1,6 gigahertzes Snapdragon 820-al felszerelt mobilon futatták a Windows 10 új változatát, az eszköz képes volt emulálni a 32 bites x86 alkalmazásaokat. Ráadásul nem adták kicsire,

teljesítményigényes programokat - Adobe Photoshop képszerkesztő, a Blitz World of Tanks játéka - futattak a gépen.

Képzeljük el, akkor mire lesznek képesek a mobilok, ha nem egy régebbi chippel, hanem a Snapdragon jövőre ígért, 10 nanométeres FinFET technológiával gyártott, 835 processzorával lesznek felvértezve?

A cég azt ígérte, az első ilyen készülékek 2017-ben érkeznek.

Az új processzor - ha minden igaz - 27 százalékkal nagyobb teljesítményre és 40 százalékkal jobb üzemidőre lesz képes mint elődje, a 14 nanométeren gyártott 820/821 chip.

Azaz mostantól a mobilokon is elérhető lesz az összes, PC-re kiadott program, nem csak a Windows Store-ban elérhető appok. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a hibrid tabletek, táblagépek és okostelefonok végre tényleg ki tudják váltani a laptopot és magát az asztali számítógépet is.