Minden idők legnagyobb felvásárlása a félvezetőpiacon

qualcomm logo
Nem csak konkurenst kebelez be, de bővül is a portfólió
Vágólapra másolva!
A másik nagy konkurens chipgyártót, az NXP Semiconductors-t vásárolta fel bődületes összegért a Qualcomm. Ezzel együtt a cég portfóliója is bővül, újabb piacokra vásárolja be magát.
Vágólapra másolva!

A korábban híresztelt 30 milliárd dollárnál is többért, pontosan 47 milliárd dollárért vásárolta fel a Qualcomm a holland NXP félvezetőgyártót. A két chipgyártó óriás múlt héten egyezett meg, de csak ma közölte a hírt hivatalosan a Qualcomm. Ez minden idők eddigi legnagyobb félvezető-felvásárlása.

Az akvizícióval egy kombinált cég jön létre, amelynek az együttes évi árbevétele érheti el a 30 milliárd dollárt. Az NXP az egyik legnagyobb beszállító többek közt az autóiparban, a hálózati és biztonsági piacokon, az elemzők szerint is az NXP ezen piacokon való markáns jelenléte lehetett a Qualcomm fő motivációja a felvásárlásban.

Nem csak konkurenst kebelez be, de bővül is a portfólió Forrás: AFP

A Qualcomm így nem csak egy konkurenst kebelez be, de egyben portfóliója is tovább bővül, amivel kiegészíti saját mobil, IoT és vezeték nélküli rádió szolgáltatásait. Ez segít a vállalatnak továbbra is megőrizni kulcsfontosságú szerepét a chipgyártó piacon, ahol kezdenek egyre dominánsabbá válni a netre kötött járművek, és a digitális biztonság.

Ezzel a felvásárlással bővül tovább az idei nagy üzletek sora. Nyáron a SoftBank vette meg 32 milliárd dollárért az ARM-et, az Analog Devices pedig 14,8 milliárd dollárért a Linear Technology-t. Tavaly az Intel kebelezte be 15 millióért az Alterát, míg az Avago 37 milliárdot adott a Broadcomért.