A Macbookokra fog koncentrálni az Apple

imac 5K
Vágólapra másolva!
Az Apple az iPhone bemutatása után másfél hónappal, a Microsoft rendezvénye után egy nappal újabb eseményt tart, amelyen már az új Macbookokon lesz a hangsúly.
Vágólapra másolva!

Az Apple legutóbb szeptember 7-én hallatott magáról, amikor bemutatta a legújabb iPhone készülékeket, valamint leleplezte a Watch okosórájának második generációját is.

Az év vége előtt viszont még készül érdekes újdonságokkal a cég, ám nem az okostelefonok vagy a hordható eszközök, hanem a laptopok piacát tekintve. Október 27-én „Hello again”, vagyis „Helló ismét” néven zajlik majd Cupertinóban a sajtótájékoztató, amelyen a Macbook-család kerülhet előtérbe.

Mindezt egy nappal az után, hogy a Microsoft is frissítette a Surface Book tudását, és bemutatta saját iMacjét, egy 4,5K kijelzős all-in-one PC-t.

Csütörtökön tartja újabb bemutatóját az Apple Forrás: Apple

Az esemény magyar idő szerint 19 órakor kezdődik, az élő közvetítést az Apple eszközein Safari böngészőben, vagy Windows 10-es PC-n Microsoft Edge böngészőben lehet követni.

Újragondolt Macbook Pro

Az eseményen az Apple új irányt vehet, és a

Macbook Pro vonalat teljes egészében frissítheti.

Erre szükség is van, hiszen a 13, illetve a 15 hüvelykes modellek formaterv szempontjából a 2012-es kiadás óta nem változtak, akkor a Retina kijelző miatt vágott bele valami újba a vállalat.

Négy év pedig sok idő, amire az Apple is rájöhetett, nem véletlen, hogy Ming Chi-Kuo, a KGI Securities neves elemzője szerint markáns változtatásokra lehet számítani.

Koncepciókép az új Macbook Pro billentyűzetéről Forrás: Bloomberg

A képernyő mérete nem fog módosulni, ám

a billentyűzet felett megjelenik egy vékony kijelző, ami OLED technológiájú lesz,

és aszerint változik majd rajta a tartalom, hogy éppen milyen programot használunk. A vékony csík a funkciógombok helyét veszi majd át, érintésérzékeny lesz, több színt jelenít majd meg. Érdekes, de működőképes koncepció lehet, kíváncsian várjuk, milyen extra szolgáltatásokat társít még hozzájuk az Apple.

A legfrissebb Macbook Pro modellek USB Type-C és Thunderbolt 3 csatlakozókkal kerülnek forgalomba, bár egyes források úgy tudják, csak az előbbit szerelik majd a laptopra, aminek azért sokan nem fognak örülni,

a sima Macbooknál is nehézséget okoz az átalakítók használata.

A tavalyi Macbookra is már csak egy csatlakozó jutott Fotó: Csanádi Márton - Origo

Hardveres téren is komoly újításokra lehet következtetni, immár az Intel hatodik generációs Skylake chipsetje, vagy akár a legújabb Kaby Lake lapkája duruzsolhat belül, a grafikus feladokért pedig az AMD megoldása lesz a felelős.

Új Macbook Air?

Ugyan az eseményen egyértelműen a Macbook Pro lesz a sztár, a pletykagyárosok egy új Macbook Airt is emlegetnek, bár vannak szkeptikusok, akik szerint az Apple végleg leszámol az ultrakönnyű sorozattal.

Vegyük inkább számba az előbbi lehetőséget, hiszen az Airek még mindig nagyon közkedveltek, rengeteg fogy belőlük, ám jelentősen ezek sem változtak az elmúlt években.

Ideje lenne már az Airnél is valami új köntösnek, de idén még erre nem számíthatunk Forrás: Apple

A Bloomberg szerint az szinte biztosra vehető, hogy

az Apple száműzi kínálatából a 11 inches modellt,

a 13-as viszont megmarad, ám sajnálatos hír, hogy új dizájnra továbbra sem kell számítani, pedig 2010 óta mindig ugyanazt kapjuk.

Ezt persze még le lehet nyelni, hiszen nagyon jól néz ki a gép. Azt viszont már kevésbé, hogy a kijelző esetében továbbra is a hagyományos, meglehetősen gyenge betekintési szögekkel rendelkező TFT-panelt, és az 1440 x 900 pixeles felbontást részesíti előnyben a vállalat, pedig mindkettő nagyon elavultnak mondható 2016-ban - főleg annyi pénzért, amennyibe ezek a gépek kerülnek.

Frissülhet az iMac is

Szintén a Bloomberg hintett el információmorzsákat az iMac családdal kapcsolatban. Az all-in-one PC piacán rendkívül sikeres gépek közül a 4K-s és az 5K-s modellekre juthatott ideje a mérnököknek, ezeket a termékeket gyorsabb processzorral szerelik majd fel, vagyis kvázi ugyanaz a lépés várható, mint a tavalyi generációnál.

Ez a Microsoft szerdai bejelentése után végképp elvárható, hiszen egy 4,5K kijelzős all-in-one PC-t mutattak be a redmondiak.

Gyorsabb lesz az új iMac 5K Fotó: Csanádi Márton - Origo

Természetesen immár adott lesz az USB Type-C port, remélhetőleg a Thunderbolt csatlakozóval karöltve, a grafikus igényeket pedig a Macbook Próhoz hasonlóan az AMD chipje elégíti majd ki.

Még erősebb külső kijelző

Júniusban állította le a Thunderbolt kijelző gyártását az Apple, a szóbeszédek szerint azért, mert valami újdonsággal készülnek. A probléma és a tervezőasztalhoz ülés oka, hogy egy 4-5K-s képernyő meghajtásához komoly hardver szükséges, amire mondjuk a Macbook Air integrált grafikus chipje egyáltalán nem képes, szóval az almás vállalatnak valami más megoldás után kellett néznie.

Az új iMac 5K-s kijelzővel érkezik? Fotó: Csanádi Márton - Origo

A 9to5Mac információi szerint az Apple-nél az elmúlt hónapokban lázasan folyt a munka, aminek gyümölcse pont a mostani eseményen mutatkozhat be.

A várhatóan 5K felbontású kijelzőt külön grafikus kártya hajtja majd,

így jó esetben a legtöbb Macbook csatlakoztatható lesz hozzá, így nemcsak méretesebb, hanem nagyobb felbontású képernyőn láthatjuk majd a laptopokra rajzolt tartalmat.

Akik nem kapnak örököst

Azok viszont, akik a rendkívül kompakt, valamint a bivalyerős Mac gépek kedvelői, most jobb, ha ezt az eseményt kihagyják, a Mac mini és a Mac Pro ugyanis vélhetően nem fog megújulni, sem külsőleg, sem pedig belsőleg. Egyelőre tehát le kell mondani az USB Type-C-ről és a komolyabb hardverről is.

A Mac Pro nem újul meg Forrás: Apple

A Mac mininél egyébként sokkal fájóbb a helyzet, mint henger alakú társánál, hiszen már két éve ugyanaz a modell vásárolható meg belőle, pedig a népszerűségre nem lehet panasz, és hiába nem túl hardverigényes az OS X (idéntől már MacOS), azért aki játszani vagy tervezni szeretne, annak nem lesz elég egy két évvel ezelőtti konfiguráció.

Eladósorba kerül az Airpod

A szeptemberi rendezvényen mutatták be a vezeték nélküli füleseket az új iPhone-hoz. Akkor annyit mondtak, októberben kerülhet a boltok polcaira a füles. Így sokan joggal várják, hogy az Apple most közli, mikortól lesz kapható.

Az Apple Airpods az iPhone 5 óta ismert fülhallgató külsejét viszi tovább vezetékmentes formában.

Az AirPods boltokba kerülhet Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Egy lézer figyeli, hogy a headset a fülünkben van-e, az oldalára kétszer rábökve pedig a gyorsulásmérőnek köszönhetően a Siri asszisztenst érhetjük el. Van hozzá külön töltőtok, öt órán át képes egy feltöltéssel működni.

Cserébe drága: 159 dollárba kerül az Airpods, ez átszámítva 43 ezer forint, így várhatóan 60 ezer forint körül alakul a magyarországi ára.