Új-zélandi cég szoftverével hallgatják le a fél világot

crypttalk hacker lehallgatás adat
Kifizetődő a mobilkommunikáció teljes védelme
Vágólapra másolva!
Egy kevésbé ismert, kis új-zélandi cégtől vásároltak be megfigyelési technológiát a világ kormányai, derítette ki a The Intercept nevű oknyomozó portál. Többek közt a brit titkosszolgálat is az ő szoftverükkel kémkedett. 
Vágólapra másolva!

Snowden óta nem titok, hogy a különféle kormányok hírszerzői ügynökségei nemcsak az állampolgárok által használt hagyományos kommunikációs csatornákat, de az online tevékenységet is megfigyelik. Eddig viszont keveset lehetett tudni arról, hogy ebben a privát cégeknek is komoly szerepük van.

Egyről már biztosan tudni: az Endace nevű új-zélandi cég a brit titkosszolgálatnak segített fejleszteni olyan technológiát, amelynek segítségével a brit kormány az emberek e-mailjeit, online beszélgetéseit, közösségimédia-beszélgetéseit és böngészési előzményeit is össze tudja gyűjteni.

Ez a The Intercept oknyomozó portál által megszerzett tucatnyi belsős dokumentumból és levelezésből derül ki.

Mások is bevásároltak

Az Endace emellett más kormányoknak is eladhatta

megfigyelési technológiáját, a Medusa névre keresztelt rendszert.

Köztük az Egyesült Államoknak, Izraelnek, Dániának, Ausztráliának, Kanadának, Spanyolországnak és Indiának is. A legnagyobb vásárlás a briteké volt. Emellett a marokkói titkosrendőrség is megvásárolta a szoftvert, akik nemcsak kémkednek a gyanús állampolgárok után, de el is rabolják, majd megkínozzák őket

A helyzet pikantériája, hogy a fejlesztés költségeit az új-zélandi adófizetők pénzéből finanszírozták a dokumentumok szerint, a kormány támogatja a céget.

Snowden óta nem titok: kémkednek a kormányok Forrás: AFP

Az Edward Snowden által 2013-ban kiszivárogtatott NSA-dokumentumokból már kiderült, hogy a britek milyen drámai mértékben terjesztették ki online megfigyelési eszköztárukat 2009 és 2012 közt. Az Endace-től megszerzett dokumentumok rávilágítanak arra, hogy

a kémkedésben mekkora szerepet játszik a privát szektor is.

Titkolják, de mégsem

Stuart Wilson, az Endace vezérigazgatója nem válaszolt a The Intercept kérdéseire. Közleményben tudatta, hogy "a cég technológiája jelentős exportbevételt termel Új-Zélandnak". Hozzátette: kereskedelembe hozott szoftverüket világszerte használják azok, akik kritikus infrastruktúrájukat szeretnék megvédeni a kiberbűnözőktől, terroristáktól és államilag szponzorált hackerektől, és ezért teljes mértékben, 100 százalékban kívánják megfigyelni hálózatukat.

Az aucklandi cég logója ezért egy szem, mottójuk pedig azt hirdeti, hogy a "mindenlátás erejével" ruházzák fel ügyfeleiket.

A vállalat 1994-ben alakult professzorokból és kutatókból, de csak 2001-ben formálódott Endace-szé, és kezdte el kereskedelmi forgalomba hozni fejlesztéseit.

A globális kémkedési piac körülbelül 5 milliárd dollárt hozhat évente

a konyhájukra a The Intercept becslése szerint.

Más nyomok is vannak

2007-ben az Endace képviselői egy dubaji megfigyelési technológiákkal foglalkozó expón promózták magukat, ahol számos kormány képviselői jelen voltak. Az eseményen szétszórt brosúrákat, promóciós anyagokat a WikiLeaks már közzétette 2013-ban.

Az egyik szóróanyagon olvasható, hogy a cég technológiája segít az ügyfeleknek minden hálózati forgalmat olcsón lehallgatni, méghozzá Skype-hívásokat, videókat, e-maileket és csevegőappos beszélgetéseket. „Ezek a hálózatok hasznos információkat tartalmazhatnak a szervezetek számára, amennyiben azokhoz képesek biztonságosan és precízen hozzáférni" - hirdette többé-kevésbé titkolva a technológia valódi hasznát az új-zélandi cég.