Kiderült, melyek a legveszélyesebb csevegőappok

csevegok
Rangsorolták a legnépszerűbb appokat
Vágólapra másolva!
A Snapchat és a Skype nem eléggé biztonságos, veszélyezteti a felhasználók alapvető jogait – áll az Amnesty International jogvédő szervezet jelentésében. Biztonság szerint rangsorolták a legnépszerűbb csevegőappokat, élen a Facebook és az Apple szoftverei.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International legújabb jelentésében ranglistát állított fel a 11 legnépszerűbb csevegőt kiadó vállalatokról aszerint, hogy mennyire védi a felhasználókat az általuk alkalmazott titkosítási technológia.

A szervezet kiemelte a végpontig terjedő (end-to-end) titkosítást - az adatok olyan jellegű keverését, amelyet kizárólag a küldő és fogadó láthat - mint olyan

minimum követelményt a tech vállalatok számára,

amely által biztosítható, hogy a csevegőprogramokba kerülő privát információk privát jellege megmaradjon.

Rangsorolták a legnépszerűbb appokat Forrás: AFP

A szervezet százas skálán osztályozta a tech vállalatokat a következő öt kritérium szerint:

  • az online, felhasználók személyes adatait és véleményszabadságát érintő fenyegetések felismerése,
  • end-to-end titkosítás alapértelmezettként történő alkalmazása,
  • a felhasználók tájékoztatása a jogaikat érintő fenyegetésekről és a titkosítási szintről,
  • a kormányzat felhasználók adataira vonatkozó kérelmeinek, illetve a vállalkozás kérelemre vonatkozó válaszainak nyilvánossága,
  • a vállalkozás által használt titkosítási rendszer technikai részleteinek közzététele.

Hárman az élen

Csupán három cég,

az Apple, a Line és a Viber ért el maximális értékelést

az end-to-end titkosítás alapértelmezett beállításként történő biztosításáért valamennyi csevegő applikációjukban.

A Facebook 100 pontos skálán összesen 73-t ért el. Applikációi - a Facebook Messenger és a WhatsApp - együttesen két milliárd felhasználót számlálnak. A Facebook tesz a legtöbbet az értékelt 11 vállalkozás közül azért, hogy az alapjogokat érintő fenyegetésekre titkosítás használatával megfelelő választ adjon, valamint intézkedéseit tekintve a legátláthatóbb.

A teljes rangsor Forrás: Amnesty International

Bár a Facebook Messenger az új "titkos beszélgetés" opcióval eleget tesz az end-to-end titkosítás követelményének, az alapértelmezett Messenger beállítás a titkosítás gyengébb formáját használja, amely nem jelent mást, mint hogy a Facebook-nak valamennyi adathoz hozzáférése van.

A WhatsApp az end-to-end titkosítást alapértelmezett beállításként alkalmazza és észrevehetően biztosítja a titkosításra vonatkozó információkat az applikáción belül a felhasználók számára.

Az Apple 100-ból 67-es osztályozást ért el,

teljes körű end-to-end titkosítást biztosítva iMessage és Facetime applikációiban, mindennemű kommunikáció vonatkozásában.

A legrosszabbak

A Tencent nevezetű kínai cég hozta a legrosszabb eredményt, a százpontos skálán nullát elérve, olyan vállalkozásként rangsorolva, amely a legkevesebb adatvédelmi intézkedést teszi, továbbá a legkevésbé transzparens.

A Tencentet a Blackberry és a Snapchat követi, 20-as, illetve 26-os osztályozással. A Microsoft az emberi jogok iránti erőteljes elköteleződése ellenére számos gyenge titkosítási formát használ a Skype esetében, így 40 pontot elérve a negyedik legrosszabb a rangsorban.

A Skype nem éppen biztonságos Forrás: AFP/Asif Hassan

A naponta több mint százmillió felhasználót számláló amerikai Snapchat is rossz rangsorolást ért el. Elkötelezett adatvédelmi politikájuk ellenére, a gyakorlatban mégsem tesznek eleget felhasználóik védelméért.

A teljes jelentés itt olvashatja.