Prágában kaptunk ízelítőt a jövőből

ces unveiled prága
Mindenki csak ámul majd a CES 2017 után
Vágólapra másolva!
A prágai CES Unveiled eseményen tudtunk meg többet arról, mennyire lesznek középpontban 2017-ben a technológiai újdonságok, köztük az okosotthonok, az önvezető járművek, valamint a mesterséges intelligencia.
Vágólapra másolva!

1967 júniusában Las Vegasban nyitotta meg kapuit az első CES (Consumer Electronics Show) kiállítás, így a következő rendezvény már a bűvös ötvenedik lesz. A CES-t felvezető CES Unveiled rendezvényen kisebb betekintést nyer a szakma abba, hogy milyen újdonságokra lehet számítani a következő nagy kiállításon.

A házigazda Gary Shapiro, a Fogyasztói Elektronikai Szövetség (CTA) elnöke volt, aki szerint a

cél az, hogy a technológiai fejlesztéseket világszerte eljuttassák mindenkihez,

és felhívják az emberek figyelmét az innováció fontosságára. A sajtótájékoztató keretében Jan Mlánek, Csehország ipari és kereskedelmi minisztere is felszólalt, aki az autóipart helyezte előtérbe. Emellett büszkén közölte, hogy az Európai Unión belül Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya.

Családias volt a hangulat a prágai sajtótájékoztatón (ennél azért többen voltak) Forrás: Origo

Shawn G. DuBravac a technológia fejlődéséről árult el érdekességeket, kiemelte a számítástechnika egyes mérföldköveit. Például hogy 1942-ben megjelent az első számítógép, 1971-ben jött a floppylemez, 1994-ben pedig a Microsoft Windows operációs rendszer.

A hangfelismerésé a jövő

DuBravac szerint a jövő a hangfelismerésé, ami 1995-ben még erősen gyerekcipőben járt, hiszen a számítógépek a kimondott szavak szinte mindegyikét félreértették.

2013-ra már óriásit lépett előre a történet, mindössze 23 százalékos volt a hibahatár, idénre pedig már emberi szinten hibáznak. Az Amazon az Echóval, a Google pedig a Home-mal már rajta is van a témán, valószínűleg hamarosan újabb gyártók rukkolnak elő innovatív termékekkel, amiknél nem a felhasználói felület, hanem a hangalapú irányítás az elsődleges.

Immár 50 éves a CES, ezt Gary Shapiro, a vezérigazgató is éjjenezte Forrás: Origo

Már az otthonaink is okosodnak, a háztartásokban egyre több robotikus eszközzel fogunk találkozni. Tavaly még 2,5 millió ilyen gép szolgált,

2020-ra pedig már ennek duplája fogja

a mindennapok részét képezni.

Egyre többen viselik a kütyüket

Ugyanígy a hordható kütyük száma is óriási ütemben fog növekedni, a mostani 30 millió helyett öt év múlva már 72,6 millió ilyen termék lesz forgalomban.

Az otthoni gépek sem maradtak ki az elképesztő számok sorozatából, 1985-ben például az amerikai háztartások 56 százalékában volt mosogatógép, idén már80 százalékra ugrott ez az arány.

A CTA szerint az okosotthonokba egyre több pénzt fektetnek szerte a világon, becsléseik szerint körülbelül 25 milliárd dollárt költöttek rájuk idén a cégek.

Önvezetők lesznek a következő CES sztárjai

A 2017-es CES-en reflektorfénybe kerülnek az önvezető járművek is. Nem csoda, a Google autói eddig 3,2 millió kilométert tettek meg Amerikában. A kiállításon mintegy 18,5 ezer négyzetmétert dedikálnak majd a kocsiknak, kilenc gyártó már biztosan képviselteti magát.

Természetesen az idén bepörgött virtuliális és kiterjesztett valóság is hangsúlyos lesz, megannyi cég bemutatja majd a technológiával kapcsolatos újdonságait.

Egy 3D-s nyomtató Forrás: Origo

A következő expóra 177 ezer látogatót várnak 160 országból. A hagyományokhoz hűen versenyek is lesznek, például a világon elsőként itt lehet majd farkasszemet nézni a Formula-E kategória versenyzőivel a virtuális pályán.