Ez a telefon mindent tud 55 ezer forintért

Xiaomi Redmi 3s miui android kép fotó
Tökéletesen működik az ujjlenyomat-olvasó, közepesen jó a kamera
Vágólapra másolva!
A Xiaomi pont azokon a pontokon erősítette meg a Redmi 3s-t, amelyek esetén az elődmodellt kritizálni lehetett. Immár van B20-as LTE, megkétszerezték a tárhelyet, több lett a memória, erősebb lett a hardver, és már az ujjlenyomat-olvasó is adott.
Vágólapra másolva!

Bő egy évtizeddel ezelőtt még mindenki Nokia telefont akart, majd később már olyan nagy gyártók vették át a vezető szerepet, mint a Samsung, vagy éppen az Apple, amelyek mind a mai napig uralják a mobiltelefonos piacot.

Egyre többen próbálkoznak viszont olcsóbb, de minőségi termék fejlesztésével, elég csak a OnePlusra, a Meizura vagy a Xiaomira gondolni. A Xiaomi néhány esztendővel ezelőtt még a legdinamikusabban fejlődő cég volt Kínában, és habár mostanság már komoly konkurenciával kell megküzdenie, még mindig az élmezőnyt erősíti a világ legnépesebb országában.

A Xiaomi eleinte nagyon nem akarta elhagyni a hazai földet, éppen ezért hiába rukkoltak elő rendkívül kedvező árfekvésű modellekkel,

az európai kontinensre hivatalosan sosem érkeztek meg a telefonjaik.

Vagy ha mégis, akkor a B20-as LTE hiánya miatt Magyarországon, vidéken meglehetősen korlátozott volt a használatuk mobilnet szempontjából.

A Redmi 3 például egy remek telefon volt, ám néhány hiba azért akadt benne, örököse, a Redmi 3s viszont minden kritizált téren javult, és ár/érték arányban szinte verhetetlen ajánlattá vált, köszönhetően többek között a normális 4G-támogatásnak.

Kicsi, de erős

A Redmi 3s nagy előnye, hogy a mai tepsitrendek ellenére egyáltalán nem hatalmas, hiszen egy 5 hüvelykes, 720 x 1280 pixel felbontású IPS kijelzővel rendelkezik, aminek egyrészt napfényben is tökéletesen látható a tartalma, másrészt a betekintési szögeket sem érheti kritika.

A mobil a méretes energiaforrás ellenére sem vaskos, így egy kézzel is jól lehet használni, egyedül az alsó érintőgombok háttérvilágításának elhagyása miatt ráncolhatjuk a homlokunkat.

Nem egy tepsi, de nem is szuperfelbontású a kijelző Forrás: Origo

Ahhoz képest, hogy egy középkategóriás versenyzőről beszélünk, több téren is a jóval drágább testvéreket idézi: egyrészt üvegből és alumíniumból készült a ház, szóval minőségi, kézben fogva is érezzük, hogy nem valami gagyi másolatot fogunk a kezünkben.

Másrészt hátulra már egy ujjlenyomat-olvasó is került (az elődön nem volt), ami kvázi tökéletes precizitással olvassa a mintákat, le lehet zárni vele az alkalmazásokat és a kijelzőt is.

Hardver terén szintén előrelépett a Redmi 3s a korábbi kiadáshoz képest. A burkolat alatt már egy Qualcomm Snapdragon 430-as chipset dolgozik. A nyolcmagos processzornak nem kihívás meghajtani a HD kijelzőt, a grafikusgyorsító még erősebb lett.

Hasonlóan biztató hír, hogy a Mi 3-hoz képest jelentősen növeltek a memória és a tárolóegység méretén, immár

3 gigabájt RAM-mal és 32 gigabájtos tárhellyel gazdálkodhat a felhasználó,

utóbbit pedig microSD-vel is lehet bővíteni, bár ilyenkor a második SIM-től könnyes búcsút kell vennünk.

A személyre szabhatóság netovábbja

Az Android 6.0.1-re építkező MIUI 8.0 felület talán minden vetélytárs szoftverénél testreszabhatóbb. Már eleve az is ámulatba ejtő, hogy milyen folyamatos a rendszersebesség, nincsenek megakadások, minden pillanatok alatt megnyílik, a meglehetősen sok memória pedig az alkalmazások egyidejű futtatása során is hibátlan teljesítményt garantál.

Olyan finomhangolásokat lehet végezni, mint hogy mi jelenjen meg felül az állapotsoron, milyen sorrendben legyenek kijelezve a gyorsbeállítási kapcsolók, mit tegyen a telefon az alsó vezérlőgombok hosszas vagy rövidebb érintése esetén. Ki lehet jelezni a hálózati sebességet, bekapcsolható a ne zavarj üzemmód, konfigurálható az alul lévő értesítési LED színe.

A 4100 mAh-s akkumulátor ellenére sem túl vastag a telefon Forrás: Origo

Kiváló ötlet, hogy az 5 inches képernyő ellenére is

van mód arra, hogy még kisebb helyen jelenjen meg a tartalom:

a Home gombról a visszalépésre kell csúsztatni az ujjunkat, így vagy 3,5, vagy pedig 4 hüvelykes kijelző méretére zsugorodik össze minden, vagyis ha épp egy kézzel kapaszkodunk, a másikkal vígan elérünk mindent. Lehet témákat letölteni, a Mi fiókba való belépéssel pedig az adatok akár a felhőbe is menthetők.

Lehet vele fotózni, de nem ez a legerősebb pontja

A hátlapra egy 13 megapixeles, f/2.0-s rekeszértékű, prediktív autofókuszos (PDAF) kamera került, amihez egy LED-es villanó is tartozik. Videókat a legjobb esetben Full HD felbontásban lehet rögzíteni. Az előlapi fényképező 5 megapixeles képeket lő.

A szoftver egész bőséges kínálattal kecsegtet, van panoráma, időzítés, szépítés, HDR, jelenetek (például sport, tájkép vagy éjszakai), kézi mód, bár a manuális lehetőségek között nincs záridő, csak érzékenység és expozíciókorrekció.

A Xiaomi Redmi 3s kamerájával készült fotók. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! Forrás: Origo

Az elkészült képek azt mutatják, hogy nappal egész jó fényképek születnek, bár felhős időben érdemes aktiválni a HDR üzemmódot, illetve lassabb képfeldolgozásra kell számítani. A vaku fényerejével nincs gond, zseblámpaként is nyugodtan használható.

Éjszaka már nem brillírozik annyira a szenzor, leginkább az előbb említett záridő hiányzik ahhoz, hogy a világosabb részek ne égjenek ki. A Redmi 3s ugyan a kamerás képességeken nem vérzik el, de

aki profi fotókat lőne, annak inkább a drágább készülékek között kell keresgélnie.

Remek hangzás, hosszú üzemidő

A Xiaomi újdonsága más téren is felveszi a harcot a konkurensekkel, sőt, le is gyűri őket. Idén már bekerült a B20-as LTE támogatás a készülékbe,

ezzel a legnagyobb méregfogát húzták ki az elődnek.

A dual SIM-támogatásnak köszönhetően pedig a privát és a munkahelyi kártyákat is vígan használhatjuk egyszerre – bár ilyenkor nem lehet bővíteni a tárhelyet.

Van WiFi, Bluetooth, a GPS pillanatok alatt pozicionál. Egyedül az NFC hiányzik, amit viszont az infra feledtet, így akár távirányítóként is használható a mobil.

Igencsak jól néz ki a Redmi 3s Forrás: Origo

A hátlapon alulra helyezték a hangszórót, ami viszonylag apró mérete ellenére is úgy üvölt, mint a fába szorult féreg. Maximumra tekerve a hangerőt sem rossz a minőség, nem torzít nagyon, bár egy jó külső hangszórónak még mindig a nyomába sem tud érni.

Ha a kamera a leggyengébb, akkor a 4100 milliamperóra kapacitású akkumulátor talán a Redmi 3s egyik, ha nem a legerősebb pontja. A fejlett hardver, a nem túl méretes és nagy felbontású kijelző tökéletes szimbiózisban él együtt a teleppel, amin slusszpoénként még megannyi energiatakarékos móddal finomíthatunk.

Az biztos, hogy egy nap alatt semmilyen esetben sem hagy cserben a készülék,

a kétnapos üzemidő pedig akkor is elérhető, ha sokat telefonálunk, hallgatjuk a zenét, és egy kicsit navigálunk, böngészünk is.

Alig van ellenfele

A Xiaomi nagyon tudta, miért döglik a nép.

A Redmi 3s olyan területeken lépett előre, amire az elődmodell még nem volt képes. Mindemellett pedig megmaradtak az olyan szeretett képességek, mint a nagy akkumulátor.

A fémburkolat prémiumminőséget sugároz Forrás: Origo

Mindezért pedig összesen 55 ezer forintot kell letenni az asztalra, ami elképesztően jó ár, lassan tényleg odáig jutunk, hogy aki nem akar művészfotókat, az egy középkategóriás telefonnal is vígan elboldogul, és még a korrekt teljesítményről sem kell lemondania.

A Redmi 3s tehát nem csak hogy megállja a helyét a mobiltelefonok között, hanem kéri a fejére a koronát, persze azért a többiek is ott loholnak a nyakán, elég csak a picivel olcsóbb, és picivel gyengébb Vernee Thorra gondolni.