A tehetős magyarok okosotthont vennének

okosotthon iot dolgok internete kistop
A visitor looks at the model of a smart house at the stand of the IoTivity project at the 2015 Internet of Things Solutions World Congress (IOTSWC) in Barcelona on September 16, 2015. The three-day conference program of the first edition of the IOT Solutions World Congress features top experts and key companies and institutions working on the industrial internet. The IOTSWC will take place at Fira Barcelona on September 16 - 18, 2015. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Egyre többen vágynak már Magyarországon is okosotthonra. A hálózatra kapcsolt kütyük ugyanis segíthetnek a rezsicsökkentésben, illetve a biztonság szavatolásában is.
Vágólapra másolva!

Budapesten több min 78 ezren, míg a nagyobb vidéki városokban nagyjából 22 ezren tervezik, hogy öt éven belül új építési lakást vásárolnak. Ez derült ki a Cordia Magyarország megbízásából, az Ipsos Zrt. által készített felmérésből.

A telefonos felmérést 400 fő bevonásával Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrött, Szegeden és Szombathelyen végezték 2016. júliusában.

A potenciális vásárlók 80 százaléka saját részre, 10 százalékuk befektetési célra, 8 százalék pedig mindkét céllal tervezi új lakás megvásárlását.

Ugyan az egyik legfontosabb szempont továbbra is a környék és a megközelíthetőség, a befektetési céllal, magasabb pozícióban dolgozó potenciális vevők fele már azt is elvárja, hogy

a lakás okosotthon legyen.

A tehetősebb réteg már okosotthont venne Forrás: AFP/Josep Lago

"Az okosotthon-technológiával felszerelt lakások egyre vonzóbb alternatívát jelentenek a vásárlók számára. A szenzorokkal folyamatosan mérhető a levegő hőmérséklete és páratartalma, de akár távolról lekapcsolhatjuk a vasalót vagy a világítást is, ha indulás előtt megfeledkeztünk róla" - mondta Földi Tibor, a Cordia Magyarország vezérigazgatója.

Hogyan csökkenthető a rezsi?

S valóban: az okosotthon a kényelmes és egyszerű kezelés mellett két területen nyújt hasznos megoldást: védelem és rezsicsökkentés.

Az egész szakma még kísérletezik azzal, hogy mire is van igazán szüksége az embereknek. Míg az Egyesült Államokban inkább a biztonságon van a hangsúly: a kamerák, riasztók, ajtóba szerelt szenzorok népszerűek, addig

Európában az energiahatékonyság fontosabb.

Fontos az energiahatékonyság Forrás: Cewi

Olyan megoldást keresnek az emberek, amivel csökkenthető a rezsi.

Az okoskapcsolókkal távolról is ki- és bekapcsolható egy lámpa, így nem fogyaszt felesleges áramot. Míg a fűtésszabályozó automatikusan be tudja ideális szintre kalibrálni a hőmérsékletet a lakásban,így amíg nem vagyunk otthon, addig csökken, ahonnan nem lesz nagy megerőltetés (és fogyasztás) kellemesre visszamelegíteni akár egy óra alatt a szobákat.

Ha kíváncsi arra, milyen lehet egy elképzelt, jövőbeli otthonban élni, olvassa el korábbi cikkünket.

Kütyük+felület

Idén év elején felröppent a hír, hogy a Magyar Telekom is okosotthonos szolgáltatás indításán dolgozik, a telekommunikációs cég ráadásul nem csak eszközöket kínálna, de saját felületet is az ügyfeleknek.

Külön felületen léphetünk majd be telekomos azonosítóval Forrás: Origo

Az Okos Otthont

akár tévéről, mobilról, tabletről, és PC-ről is lehet majd irányítani.

A felhasználók itt tudják majd ellenőrizni a hőmérséklettől kezdve a lámpákon át a lakás összes nyílászáróját. Ha elfelejtettük bezárni a teraszajtót, és elkezd radikálisan esni hőmérséklet, rögtön látjuk, és tudunk intézkedni.

Megfizethető áron is lehet

Ami szimpatikus ha tényleg megvalósul a Telekom szolgáltatása, hogy

akár egyesével is megvásárolhatjuk a nekünk szimpatikus kütyüket

- ráadásul viszonylag olcsón.

Elsősorban a lengyel Fibaro termékei voltak láthatóak a kiszivárgott oldalakon, a cég a hollandok és britek mellett élen jár az IoT, azaz a hálózatra kapcsolt eszközök gyártásában.

Aki megfizethető áru termékekkel akarja meglévő vagy új lakását felszerelni, annak érdemes így lépésenként, egyesével megvennie a kütyüket. Ha ugyanis nem ilyen olcsó, akár házilag is telepíthető szenzorokat és konnektorokat veszünk, akkor a következő lépés a csillagos ég!

Az az okoshűtő ugyanis, amit kamerával szereltek fel, hogy távolról a mobilon meg tudjuk nézni, mi van otthon, és mit kell venni, vagy amelyik szól az autóban hazafelé vezetve, hogy vegyünk narancslevet, mert elfogyott, és látja, hogy épp a bolt mellett haladunk el: na azt már csak a tehetősebb réteg engedheti meg magának.

Biztonság mindenekfelett:

Amikor megkérdeztük februárban az Origo olvasóit arról, hogy vennének-e okosotthon, 1483 fő válaszadását követően a következő eredmény született:

  • 37 százalék azt mondta: Igen, mert fontos a biztonság,
  • 23 százalék azt mondta: Igen, mert fontos, hogy mennyi a rezsi,
  • 23 százalék szerint burzsuj pazarlás és felesleges, míg
  • 17 százalék soha nem venne. "Ki akarja, hogy az NSA még ezt is megtudja?!"

Ez annak fényében meglepő, hogy elvileg Európában inkább az energiafelhasználás a lényeges, szemben az amerikaiakkal, ahol a biztonság.

---

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.