Nagy techcégek fognak össze a mesterséges intelligenciáért

deep learning, mesterséges intelligencia, robot
Robot egy esseni kiállításon 2012 augusztusában
Vágólapra másolva!
Közös kezdeményezésben kutatják a mesterséges intelligencia hatásait a legnagyobb technológiai vállalatok. A "Partnership on AI" kollaborációhoz a Google, a Microsoft, a Facebook, az IBM és az Amazon csatlakozott eddig.
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligencia (MI) egyre több területen bukkan fel a techiparban, már mindegyik nagy cég foglalkozik a technológia lehetőségeivel, igaz még csak annak töredékét tudják kihasználni. Mostantól együtt is fogja kutatni az MI-t és annak társadalmi hatásait egy friss kezdeményezés, amelynek eddig öt techóriás a tagja.

A New York Times még szeptember elején számolt be arról, hogy

a Google, a Facebook, a Microsoft, az IBM, és az Amazon

egy olyan találkozón vett részt, melynek központi témája egy, a mesterséges intelligenciához fűződő projekt volt. Hogy pontosan miről volt szó arról, arra most derült fény.

A kollaboráció hivatalos neve "Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society". A nonprofit szervezet az MI-vel kapcsolatos kutatásokat támogatja, de a vele kapcsolatos etikai, átláthatósági és adatvédelmi gyakorlatok lefektetésében is segít. A projekt emellett egy olyan nyitott platformot biztosít, ahol a kutatók és az ipar szereplői párbeszédeket folytathatnak.

Együtt kutatják a mesterséges intelligenciát a techóriások Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Ez alatt közös kutatásokat is fognak folytatni, és minél több aspektusból megvizsgálják a technológia pszichológiai, gazdasági hatásait, az eredmények szabadon hozzáférhetők lesznek. A kezdeményezés alapgondolata, hogy az MI-ben nagy lehetőségek vannak arra, hogy javítsanak az emberek életszínvonalán, és megoldást jelenthet több globális problémára is.

Mindegyik résztvevő cégnek vannak nagy jelentőségű kutatásai ezen a területen. Az IBM a Watson szuperszámítógépről a legismertebb, míg a góbajnokot megverő AlphaGo szoftvert a Google DeepMind készítette. Az Amazonnak ott a virtuális asszisztens, Alexa. A Microsoft pedig Cortanával és chatbotjaival szállt be a piacra. A Facebook pedig több dologhoz is használ MI-t, például a hírfolyam válogatásához és az arcfelismeréshez.

A nagy cégek sorából viszont kimarad az Apple, de a Microsoft egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy már beszéltek erről a cupertinóiakkal, akik lelkesen fogadták a felkérést. Elon Musk MI-kutatással foglalkozó cége, az OpenAI sincs még a listán, ahogy az Intel sem, de a jövőben még több vállalattal és nonprofit szervezettel bővül majd a sor.