Egy harminc éves iparágat találunk fel újra

apple spring
CUPERTINO, CA - MARCH 21: Apple senior vice president of worldwide marketing Phil Schiller announces the new 9.7" iPad pro during an Apple special event at the Apple headquarters on March 21, 2016 in Cupertino, California. The company announced updates to its iPhone and iPad lines, and introduced new bands for the Apple Watch. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Így dolgoztok ti keretében a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk arról, hogyan is telik egy munkanapjuk, és hogyan jutottak el odáig, ahol most vannak. A héten Csanády István, a Shapr3d alapítója mesélt arról, mit csinál, hogyan és miért.
Vágólapra másolva!

Mi a jelenlegi munkád?

A Shapr3D alapítója vagyok (ejtsd: sépörszrídí - Shaper 3D).

Hogyan dolgozol?

Éjjel-nappal.

Milyen telefonod van?

iPhone SE. Nem szeretem a tepsimobilokat.

Milyen gépet használsz?

Retina MacBook Pro 15" és egy iPad Pro. Külön monitor nélkül, de a MacBookomat legnagyobb felbontáson használom, így annyi fér el rajta mint egy 30"-os monitoron.

Csanády István asztala - a Shapr3d "központja" Forrás: Origo

Mit csinálsz egy munkanapod során?

A Shapr3D-nél egy 3D modellező alkalmazást fejlesztünk. Én pedig megszervezek mindent, amit kell: felhasználókkal beszélek, befektetőkkel tárgyalok, kódolok és termékfejlesztéssel foglalkozom, bizgerálom az online reklámjainkat, elemzem a statisztikákat - szóval elég sokféle dolgot csinálok.

Több interjúban említetted, hogy gyerekkorod óta érdekel a 3D és a programozás. Hogyan tudtad ezt az érdeklődést üzletté fejleszteni?

Igen, anyukám mindig meséli, hogy 12 évesen a zsebpénzemből megvettem Bjarne Stroustrup: C++ programozás című könyvét, kb. 2000 oldal és tízezer forint volt, akkoriban az nagyon sok pénz volt. Utána tényleg végig is rágtam magam rajta.

Volt egy kis könyvem a Commodore64 programozásról, és annak a kódjait másoltam be és módosítottam.

A 3D modellezés mindig ott volt velem, egyrészről azért, mert a fél családom építész- vagy más mérnök, másfelől mert én magam is elkezdtem modellezni 11-12 éves koromban. Sajnos az akkor készített munkáim már elvesztek azóta, pedig érdekes lenne visszanézni őket.

2014-ig a LogMeInnél dolgoztam szoftvermérnökként, de aztán belefáradtam a nagycéges kultúrába, és volt annyi tartalékom, hogy 1-2 évig (megszorított nadrágszíjjal) tudjak azzal foglalkozni, amivel szeretnék. Olyan szerencsés vagyok, hogy

Így indult útjára a Shapr3D.

Úgy számítottam, hogy már 2014 végén megjelenik az iPad Pro, de az végül csak egy évvel később jelent meg, ezért akkor tudott jó irányba elindulni a fejlesztés.

Weiszbart Zsolt (a később Skyscanner által megvett Team Distinction egykori első és egyetlen befektetője) személyében találtam meg az üzleti angyalomat (angolul angel investor). Idén nyáron pedig az egyik legjobb korai fázisú befektetői csapat - a Pioneers Ventures - döntött úgy, hogy beruház a Shapr3D-be, látva az eddigi eredményeinket.

Csanády István és Weiszbart Zsolt egy Techcrunch Disrupt-on. Forrás: Origo

Mi volt a legnehezebb az app létrehozásában?

Minden. Szűkebb értelemben véve a nehézségek abban rejlenek, hogy gyakorlatilag egy 30 éves iparágat találunk fel újra. Nagyon okosan kell dönteni, hogy mi az, ami az újítások közül megérett publikálásra, és mik azok a dolgok, amiknek éppen úgy kell működnie, ahogy az az elmúlt 30 évben.

Minden rossz döntés megbosszulja magát.

Tágabb értelemben véve pedig egy startup elindítása elképesztően nehéz folyamat. Honnan és hogyan vonsz be tőkét? Honnan szerzel embert? Hogyan indítod be a növekedést? Hogyan szerzed meg az első száz fizetős felhasználódat? Hogyan építed fel a marketinget? Hogyan veszed fel a versenyt milliárd dolláros multikkal, az ő erőforrásaiknak a töredékéből? És még hosszan lehetne folytatni a sort. Ezek nagyon nehéz kérdések, és soha nincs biztos recept.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Azt, hogy egy hihetetlen izgalmas terméket csinálunk, amit az emberek nagyon szeretnek, használnak, és elképesztő dolgokat készítenek vele. Egy éve nem gondoltam volna, hogy milyen komplex dolgokra fogják használni a Shapr-t, és nap mint nap leesik az állam, amikor meglátom.

Mik a terveid a következő 5 évre?

A Shapr3D-t a világ legnépszerűbb 3D CAD rendszerévé fogjuk tenni. Mivel egy 5 hónapos termékről beszélünk, értelemszerűen van hova fejlődni, de nagyon gyorsan nő minden kulcsfontosságú metrikánk (pl. az aktív felhasználók száma havonta duplázódik), szóval jó úton haladunk.

Milyen appok és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Szerencsére egész jól tudnék élni minden applikáció nélkül. De nagyon szeretem a Google Inboxot, teljesen megváltoztatta, ahogy e-mailezek. A Slacket is nagyon szeretjük. A Spotify-t is rendszeresen használom. Ja, meg persze meg a Shapr3D. Na anélkül lehet, hogy tényleg nem tudnék élni.

A Shapr3d nélkül nem tudna élni. Forrás: Origo

A techszférán belül mi izgat jelenleg a legjobban?

Önvezető autók, beleértve az AdasWorks csapatát. Szerintem ők a legígéretesebb techcég jelenleg itthon - utánunk persze (:

Ez a technológia fundamentális változásokat fog hozni az élet számtalan területén, beleértve a személyszállítást, fuvarozást, tömegközlekedést; közben munkahelyek millióit fogja megszüntetni, és az életünket alapjaiban megváltoztatni. Végülis megbocsátom a taxis lobbinak az Uber kicsinálását,

Persze akkor meg jönnek a géprombolók, de rajtuk is túl leszünk.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Nem a legjobb embertől kérdezed, mert nem járok élen a jó időbeosztásban. Általában kitalálom nap elején, hogy miket kell aznap megcsinálnom, ezeket végigdarálom, utána pedig nekiállok kódolni. Közben a beérkező e-maileket figyelem, megválaszolom: ez nagyon hálás dolog,

a felhasználókat lenyűgözi, ha 5 percen belül kapnak választ.

Persze ez azzal jár, hogy sokszor meg kell megszakítani a munkát, de én erre nem vagyok különösebben érzékeny.

Hogyan követed a feladataidat?

Asanat használunk task managementre, de inkább csak a hosszútávú tervezésre. A napi munkámat leginkább fejben szoktam megszervezni, de lehet, hogy érdemes lenne ezen változtatni.

Milyen az asztalod?

Rendetlen, és hatalmas.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

A leghasznosabb szakmai könyv amit olvastam, pontosabban még olvasom, Ben Horowitz - The Hard Thing About Hard Things. Illetve közben elkezdtem a Dűne második részét, ezzel egy régi adósságomat törlesztem, régóta a listámon van.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Szakmai oldalak közül Hacker Newst szoktam olvasni, ide általában ami fontos, az be szokott kerülni.

Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

Ezt egy volt kollégám mondta, mielőtt felmondtam az előző munkahelyemen. Jogos meglátás.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Orosz Bálint, Skyscanner; Kishonti László, Adasworks.

Útmutatás

A sorozat célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiataloknak utat mutasson, illetve bárki, aki kiváncsi az IT szakmára, betekintést nyerjen startupok, multik, techcégek működésébe; mérnökök, fejlesztők, mentorok mindennapjaiba.