Szépen gyűjti a dollármilliókat a lengyelek szörnyvadásza

The Witcher 3: Wild Hunt, Ríviai Geralt
Vágólapra másolva!
A játékfejlesztő stúdióként és kiadóként is funkcionáló CD Projekt tavaly májusában dobta piacra a Witcher 3: The Wild Hunt című videojátékát, ami a cég első féléves pénzügyi jelentése szerint továbbra is impozáns bevételt és szép nyereséget termel a 2002-ben alapított fejlesztőcsapatnak.
Vágólapra másolva!

A varsói székhelyű cég a múlt héten hozta nyilvánosságra a 2016-os év első felére vonatkozó pénzügyi jelentését, ami ugyan elmarad a tavalyi év hasonló időszakában elért eredményektől, de továbbra is jelentős bevételről és nyereségről tesz tanúságot.

A CD Projekt január 1. és június 30. között összesen 319 millió zlotyi, azaz 82,7 millió dollár (nagyjából 22,7 milliárd forint) bevételt termelt,

amiből a tiszta nyereség 135 millió zlotyi, ami átszámolva 35 millió dollárt, és megközelítőleg 9,6 milliárd forintot jelent.

Ez az eredmény ugyan csökkenést mutat a tavalyi számokhoz képest (133 millió dollár bevétel és 61,2 millió dollár nyereség), de ez teljesen érthető, hiszen a cég bevételét akkor jelentősen megdobta a 2015. májusában kiadott Witcher 3: The Wild Hunt című videojáték, ami nem csak a kritikusok, de a felhasználók körében is hatalmas siker lett: 10 milliónál is több példány fogyott belőle világszerte.

A program népszerűségét jól mutatja, hogy a CD Projekt 2016. első féléves bevételének jelentős részét pont a játék második, idén májusban kiadott Blood and Wine című fizetős kiegészítője hozta össze, amiért rengeteg játékos volt hajlandó kifizetni az alapjátékon felüli 20 eurós (nagyjából 6000 forintos) vételárat.

A Witcher-sorozat a szintén lengyel fantasy író, Andrzej Sapkowski Vaják című regénysorozatán alapul, műfaját tekintve egy

külső nézetes akció-szerepjáték, melynek főhőse a szörnyvadász Ríviai Geralt.

A PC-re, Xbox One-ra és PlayStation 4-re megjelent Witcher 3: The Wild Hunt – értelemszerűen – már a harmadik epizód a sorban, egyben a széria legsikeresebb, legszebb és legösszetettebb darabja.

A szörnyvadász Geralt figurája a lengyel író, Andrzej Sapkowski fejéből pattant ki, majd a honfitársai készítettek a főszereplésével videojáték-sorozatot Forrás: CD Projekt

A CD Projekt viszont nemcsak játékfejlesztéssel és kiadással foglalkozik, de a lengyel cég üzemelteti a GoG.com digitális áruházat is, ahol a stúdió saját játékai mellett számos új és régi (a modern operációs rendszerekre optimalizát) videojáték szerezhető be kedvező áron, digitális formában.

A GoG divízió szintén sikeres első félévet zárt, ugyanis az online áruház bevétele elérte a 69 millió zlotyit, ami 17,9 millió dollárt, és közel 5 milliárd forintot jelent.