Önvezető autókba szánják a szuperszámítógépet

Tesla Model 3
Vágólapra másolva!
Az Nvidia még januárban leplezte le a Drive PX2 szuperszámítógépét, most pedig részleteket is megosztott a cég arról, mégis hogyan épül fel a rendszer. A számok elképesztőek. Az Uber önjáró autiként is funkcionáló Volvók is megkapják a gépet.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy az önvezető autók valós időben tudják feldolgozni az információkat, óriási számítási kapacitásra van szükség, elég csak a folyamatosan mozgó járművekre, a sávokra, a táblákra, vagy a kiszámíthatatlan helyzetekre gondolni.

Az Nvidia még januárban leplezte le a Drive PX2 szuperszámítógépet, amit kimondottan önvezető autókba szánnak. Részleteket akkor még nem közölt a kaliforniai vállalat, most viszont igen. A részletek pedig elképesztőek.

Így élül fel a Parker chip Forrás: Nvidia

A PX2 grafikus chipjében 256 mag dolgozik,

a 64 bites processzor pedig hatmagos. Összehasonlításképpen laptopokban sokszor még csak kettő-négymagos CPU-kat találunk (persze azok erősebbek tudnak lenni).

A 256 mag összesen 1,5 teraflopos (1012) műveleti sebességre képes másodpercenként, legalábbis az Nvidia blog bejegyzése szerint. Még megdöbbentőbb, hogy egy másodperc alatt akár 24 ezer milliárd mélytanulásos műveletet tud kisajtolni magából a chip.

A Parker névre keresztelt csoda

4K videókat is képest dekódolni,

méghozzá 60 képkocka/másodperc sebességgel, így a vállalatok jobb minőségű képet tudnak garantálni például tolatókamerák esetén.

A Tesláé erősebb

Már több mint 80 autógyártó és számos egyetemi kutatóközpont használjaa PX2-t az önvezető autók fejlesztéséhez. Ebbe a körbe tartozik a Volvo is, akik az Uber amerikai önjáró autóiként is funkionáló, XC90 szabadidő autóban jövőre próbálják majd ki először ezt a megoldást.

A Parker olyan autóipari piac számára fontos funkciókat tartalmaz, mint a mélytanulás, a hardveres virtualizáció tervezés integrációja, a hibák felderítésére és kiküszöbölésére szolgáló biztonsági szoftveres motor.

Processzoros teljesítményben a mobiloknál 50-100 százalékos erőtöbbletet tud felmutatni,

ami legfőképpen a két Denver 2.0-s magnak köszönhető.

Így néz ki maga az egység Forrás: Nvidia

Mégsem ez a legerősebb Nvidia megoldás. A Tesle-vezér Elon Musknak készített DGX-1 például 170 teraflopra is képes, ám ettől még a Parker is bőven megfelel a céloknak, hiszen nem maradt ki a gigabites LAN csatlakozás, valamint a CAN (Autóipari Kommunikációs Protokollok) támogatása.